Pınar Karahan/ Özel

TCMB’nin Hükümete gönderdiği Açık Mektup'unu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zuhal değerlendirdi. 

Doç. Dr. Mustafa Zuhal'in değerlendirmelerine göre:

Doç. Dr. Mustafa Zuhal

TCMB, 2000 yılından itibaren enflasyon hedeflemesi rejimine geçmiş durumda ve enflasyon hedeflerinde sapma olması durumunda Hükümete yazılı olarak bilgi verme yükümlülüğü var.

5 Nisan 2023 tarihinde gönderilen mektupta, 2023 yılı enflasyon hedefinde yaşanan sapmanın gerekçeleri ve 2024 yılında hedeften sapma yaşanmaması için gerekli önlemlere dair tavsiye yazısı yer alıyor.

Mektupta, enflasyonda yukarı yönlü harekete yol açan gelişmeler arasında yurt içi talepteki güçlü seyir, vergi ayarlamaları, döviz kuru gelişmeleri, ücret artışları, hizmet enflasyonundaki katılık ve ham petrol fiyatlarındaki ani yükselişler gösteriliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin de enflasyona katkıda bulunduğu belirtiliyor.

TCMB, enflasyonla mücadelede para ve maliye politikalarının uyumunun önemini vurguluyor ve fiyat istikrarının sağlanmasında maliye politikalarının da etkin olduğunu savunuyor.

Doğalgaz ve elektrikte yeni tarife dönemi! Doğalgaz ve elektrikte yeni tarife dönemi!

Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesine ve vergi ayarlamalarına dikkat çekilerek, bu politikaların OVP'de taahhüt edilen çerçeve göz önünde bulundurularak ayarlanması gerektiği belirtiliyor.

HÜKÜMET NE CEVAP VERECEK?

Zuhal, en olası senaryonun üçüncü seçenek olduğunu, Hükümetin mektuba nasıl yanıt vereceğinin ise önümüzdeki birkaç hafta içinde belli olacağını söylüyor.

Uzmanlar, Hükümetin mektuba olumlu yanıt vermesi ve maliye politikasında değişikliğe gitmesi gerektiğini savunuyor. Enflasyonla mücadelede para politikasının tek başına yeterli olmadığı ve maliye politikasının da destekleyici olması gerektiği vurgulanıyor.

Editör: Pınar Karahan