İstanbul, önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi toplantısında bölgenin büyük finas kuruluşlarının iş birliği olanakları konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Arap Bankalar Birliği tarafından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın katılımıyla düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nin 2'nci gününde "Küresel Ekonomik Büyüme ve Parasal Koşullar" oturumu gerçekleştirildi.

IMF Türkiye Cumhuriyeti Mukim Temsilcisi konuştu

Oturumda konuşan (IMF) Türkiye Cumhuriyeti Mukim Temsilcisi Gabriel Di Bella, küresel ekonominin son iki yılda istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederek stagflasyon ve küresel durgunluk tahminlerine meydan okuduğunu ve bunun hem gelişmiş ekonomilerde hem de gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleştiğini söyledi.

Küresel büyüme öngörüsü

IMF Türkiye Cumhuriyeti Mukim Temsilcisi Bella, küresel büyümenin geçen yıl yüzde 3,2 olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiğini belirterek "Bu oranın 2024 ve 2025 yıllarında aşağı yukarı sabit kalacağı öngörülüyor." dedi.

"İş gücü piyasası koşulları hala sıkı"

Geçen yıla bakıldığında özel tüketimin ve beklenenden daha güçlü kamu harcamalarının daha iyi büyüme görünümünü desteklediğine işaret eden Bella, şu ifadeeri kullandı: "İş gücü piyasası koşulları hala sıkı. Özellikle gelişmiş ekonomilerde, küresel salgın sırasında biriken fazla tasarrufların azalmasıyla özel tüketimin desteklendiğini görüyoruz. Haberler sadece talep tarafından iyi gelmedi. Arz tarafından da çok iyi haberler alıyoruz."

Küresel büyüme

Bella, küresel büyümenin geçen yıl yüzde 3,2 olarak tahmin edildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu oranın 2024 ve 2025 yıllarında aşağı yukarı sabit kalacağı öngörülüyor. Euro Bölgesi'nin bir ölçüde toparlanmasını, yükselen ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin gelişmiş ekonomilere göre daha hızlı büyümesini baz alarak küresel büyümeyi biraz yukarı doğru revize ettik, ancak büyüme oranının aşağı yukarı 2023'de gözlemlediğimiz seviyelerde kalmasını bekliyoruz."

Çin'in yansıması

Uzun bir sıkılaştırma döneminin ardından varlık fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan finansal stres ve ülkedeki emlak sektörünün hayal kırıklığına uğraması halinde Çin'in büyümesinin sekteye uğrayabileceğini kaydeden Bella, "Elbette Çin'in bu kadar büyük ve küresel ekonomi olmasından dolayı bu durumun dünyanın geri kalanına da yansımaları olabilir." açıklamasını yaptı.

"Türkiye ekonomik krizlere karşı çok dirençli"

Uluslararası Bankacılık Federasyonu (IBFED) Genel Müdürü Hedwige Nuyens ise koronavirüs salgınının büyük bir salgın olduğunu belirterek, ülkelerin sermaye ve rezervlerini fazlasıyla azalttığını anımsattı.

"Türkiye'nin hala çok genç bir nüfusa sahip"

Türkiye'nin hala çok genç bir nüfusa sahip, ekonomik krizlere karşı çok dirençli bir ülke olduğuna işaret eden Nuyens, "İş gücünü korumak istiyorsak, birçok ülkede olduğu gibi doğum oranının düşmesiyle yüzleşmemiz gerekecek. İklim değişikliğiyle birlikte bunu nasıl ele alacağımıza odaklanmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret Bakanlığı enflasyon düzeltmesine esas alınacak finansal tablolara açıklık getirdi Ticaret Bakanlığı enflasyon düzeltmesine esas alınacak finansal tablolara açıklık getirdi

Nuyens, tüketici güveninin ekonomik büyümeyi sürdürmek için çok önemli olduğuna işaret ederek, "Bankacılar olarak, ekonomistler olarak bizler, ekonomik tüketici güveninden nasıl faydalanacağımızı bulmamız gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA