Halk arasında "deniz marulu" olarak bilinen yosunlar, Körfez’de zaman zaman gözlemlenirken, Karşıyaka’da tekrar ortaya çıktı. Özellikle Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bölgelerde deniz yüzeyini kaplayan yosunlar dikkat çekti.
"İZMİR KÖRFEZİ KİRLİLİK NEDENİYLE KIRILGAN HALE GELDİ"
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosunlarının özellikle yoğun endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin olduğu bölgelerde sıkça görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Taşkın, evsel ve sanayi kaynaklı atıkların, tarımsal faaliyetlerin, liman ve kıyı değişimlerinin deniz yosunlarının artışına neden olduğunu dile getirerek, bu durumun insan sağlığına doğrudan bir zarar vermediğini ancak ekosisteme olumsuz etkilerinin olduğunu vurguladı.
BESİN FAZLALIĞI, YOSUNLARIN HIZLA ÇOĞALMASINA NEDEN OLUYOR
Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın, bahar aylarında güneş ışınlarının etkisinin artmasıyla birlikte deniz suyunun sıcaklığının yükseldiğini, bunun da fotosentez yapan organizmaların çoğalmasına yol açtığını ifade etti.
"Bu süreç doğanın normal döngüsünün bir parçası olsa da, İzmir iç körfezi gibi karasal baskının yoğun olduğu bölgelerde, temiz su ekosistemine ait türler azalırken, fazla besin elementlerinden yararlanan fırsatçı türler hızla çoğalır. Özellikle yeşil alglerin artması sonucunda, körfez ötrofik bir yapıya bürünür." açıklamasında bulundu.
"KÖRFEZİN KENDİNİ YENİLEMESİ İÇİN KARASAL KİRLİLİĞİN KESİLMESİ ŞART"
İzmir iç körfezinin hassas bir ekosisteme sahip olduğunu belirten Taşkın, deniz yosunlarıyla mücadelede en önemli adımın karasal kirliliği azaltmak ve atık su deşarjını tamamen durdurmak olduğunu söyledi.
"Bu tür fırsatçı organizmalar sporlar aracılığıyla ürediği için, denizden mekanik olarak temizlenmelerinin pek etkili olmadığı bilinmektedir. Hatta, besin elementlerini kullanarak çoğaldıkları için bir noktada ekosistemi dengelemeye de katkıda bulunurlar. Ancak, uzun vadede bu durumun önüne geçmek için, körfeze ulaşan tüm karasal kirlilik kaynaklarının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sağlandığında, yosun patlamaları da kendiliğinden azalacaktır." ifadelerini kullandı.