Yunanistan'ın Santorini Adası çevresindeki sarsıntılar, Ege Denizi'nde tsunami tehdidini yeniden gündeme getirdi.

Nedim Şener'den boykot tepkisi! "Sen okumuyor diyorsun, adamlar KAAN uçağını yapıyor" Nedim Şener'den boykot tepkisi! "Sen okumuyor diyorsun, adamlar KAAN uçağını yapıyor"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 7,5 ve 7,7 büyüklüğündeki bir depremin tsunamiye yol açması durumunda dalgaların Türkiye kıyılarına bir saat içinde ulaşacağını söyledi.

BİR HAFTADA 1260 DEPREM

Prof. Dr. Özel, bölgede 1-6 Şubat tarihleri arasında irili ufaklı 1260 depremin kayıt altına alındığını belirtti. Bu depremlerden 100'ü 4 ve üzeri büyüklüğde gerçekleştirken, sarsıntıların tsunami riski taşıyabilecek düşey fay hatlarına yakın olduğu ifade edildi.

TARİHTEKİ TSUNAMİ ÖRNEKLERİ

Özel, 1956 Amorgos Depremi’nin 7,7-7,8 büyüklüğünde olduğunu ve Mısır kıyılarına kadar ulaşan tsunami dalgaları yarattığını hatırlattı. Ayrıca 1989-1991 ve 2002-2003 Ege deprem serilerinin de tsunami potansiyeli açısından önem taşıdığına dikkat çekti.

MARMARA DENİZİNDE DEPREM RİSKİ

Prof. Dr. Özel, olası Marmara Depremi ile ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü belirtti. Marmara'daki deprem riskinin Orta Marmara Kumburgaz Fayu'nda yoğunlaştığını, ancak tarihsel verilerdeki belirsizliklerin kesin tahminleri zorlaştırdığını ifade etti.

ERKEN UYARI SİSTEMLERİ DEVREDE

Kandilli Rasathanesi, UNESCO kapsamında Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve diğer bağlantılı denizlerde tsunami izleme ve uyarı sistemi ile 13 ülkeye anlık bilgi sağlıyor. Olası bir tsunami durumunda uyarılar AFAD'a iletilecek.

AKADEMİSYENLER'DE "DEPREM FIRTINASI"NI YORUMLARI

Ege Denizi'nde son günlerde deprem aktivitesi artmış durumda. ODTÜ'lü uzmanlar, Santorini Adası’ndaki depremleri ve tsunami riski konusunda uyardı.

Ege Denizi'nde, özellikle Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda son günlerde şiddeti 2'nin üzerinde birçok deprem meydana geldiği bildirildi. ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nden uzmanlar, bu sismik aktivitenin dikkatle takip edildiğini belirtiyor. Prof. Dr. Yalçıner, Santorini ve çevresindeki tarihi büyük depremleri hatırlatarak, tsunami riskinin büyük depremler (6,5 üzeri) ve deniz tabanındaki hareketlilik durumunda artabileceğini vurguladı. Ancak mevcut volkanik aktivitenin tehlikeli bir seviyeye ulaşmadığını ifade etti.

Doç. Dr. Atilla Arda Özacar, Santorini’nin kuzeyindekini "deprem kasırgası" olarak tanımlayarak, depremlerin Santorini-Anafi Fayı’nda meydana geldiğini ve aktif fayların tetikleyici faktörler arasında olduğunu söyledi. Özacar, volkanik patlamalar sırasında kütle kaymaları sonucu tsunamisinin mümkün olduğunu da belirtti.

Sonuç olarak, bölgedeki sismik aktivite ve tsunami riskinin halkı bilgilendirmek ve dikkatli izlemek için önemli olduğu vurgulanıyor.

Özacar, İstanbul'daki olası depremlerle ilgili endişelerin gereksiz olduğunu da dile getirdi.

Kaynak: AA