Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Avrupa Birliği'nin zayıflayan konumuna dikkat çekerek Türkiye'nin artık vazgeçilmez bir ortak haline geldiğini yazdı.
Le Monde'un "Eskiden 'zahmetli' bir ortak görülen Türkiye, zayıflayan Avrupa Birliği için vazgeçilmez hale geldi" başlıklı haberinde, Ukrayna krizi bağlamında Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.
"STRATEJİK BİR HATA"
Haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un düzenlediği Ukrayna Zirvesi'ne Türkiye'nin davet edilmemesinin "stratejik bir hata" olarak nitelendirildiği belirtildi. Bu eksikliğin, 2 Mart'ta Londra'da düzenlenen zirveye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılımıyla giderildiği aktarıldı.
AVRUPA'NIN TÜRKİYE'YE OLAN İHTİYACI
"Türkiye, Avrupa için vazgeçilmez hale geldi" denilen haberde, Türkiye'nin Atlantik İttifakı'nın bazı üyeleri tarafından zaman zaman "zahmetli" ya da "güvenilmez" olarak görülse de, Washington'un değişen tutumu nedeniyle Avrupa'nın Türkiye'ye olan ihtiyacının arttığı vurgulandı.
ERDOĞAN NADİR GÜÇLERDEN BİRİ
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile iş birliği yapabilen ve Suriye’de Moskova’nın etkisini sınırlayan nadir güçlerden biri olduğuna dikkat çekildi. Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’yi Ankara’da ağırlaması, Türkiye’nin bu krizde kilit aktör olmaya devam ettiği mesajını verdiği şeklinde değerlendirildi.
Türkiye’nin, Montrö Sözleşmesi’ne dayanarak Boğazları Rus savaş gemilerine kapatması ve Ukrayna’ya Bayraktar TB2 SİHA’ları sağlaması da haberde öne çıkan noktalar arasında yer aldı. Le Monde, Türkiye’nin Rusya ile Batı arasında yürüttüğü denge politikasının Avrupa için hayati önem taşıdığına işaret etti.