İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasını delmek için yola çıkan ve uluslararası sularda İsrail ordusu tarafından alıkonulan Madleen gemisinde bulunan 12 aktivistten biri olan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Paris'te yaptığı açıklamada “uluslararası sularda kaçırıldık” dedi. Thunberg, bunun İsrail’in işlediği “sayısız hak ihlallerinden yalnızca biri” olduğunu söyledi.

İsrail'in Tahran saldırılarında 78 kişi hayatını kaybetti, 329 kişi yaralandı
İsrail'in Tahran saldırılarında 78 kişi hayatını kaybetti, 329 kişi yaralandı
İçeriği Görüntüle

“HİÇBİR YASAYI ÇİĞNEMEDİK”

Sınır dışı edilmesinin ardından Paris Charles de Gaulle Havalimanı'nda basına konuşan Thunberg, “Biz barışçıldık, hiçbir yasa çiğnemedik. Yardım ulaştırmak istedik. Kendi irademiz dışında İsrail'e götürüldük” dedi.

İsrail’in Madleen gemisine müdahalesini uluslararası hukuka aykırı bir eylem olarak nitelendiren Thunberg, “Bu bir kaçırmadır. Bu olay İsrail’in işlediği sayısız ihlallerin son halkasıdır” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN HALKININ YAŞADIKLARI İLE KIYASLANAMAZ”

İsrail’in tutumunun kendileri açısından bir hak ihlali olduğunu vurgulayan Thunberg, yine de yaşadıklarının Filistin halkının maruz kaldığı baskı, işgal ve şiddetle kıyaslanamayacağını söyledi. Thunberg, “Bu yaşananlar bizim için zorlayıcı olsa da Filistin halkının yaşadığı baskı sistematiktir ve çok daha ağırdır” dedi.

“DESTEKTEN GERİ DURMAYACAĞIZ”

Thunberg, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve İsrail’in bölgedeki işgalinin son bulması çağrısında bulundu. “Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bu dayanışma, bu zulmü durdurana kadar sürecek” açıklamasını yaptı.

İSRAİL’DEN SINIR DIŞI KARARI

İsrail, Madleen gemisinde bulunan aktivistlerden aralarında Greta Thunberg’in de yer aldığı 4 kişiyi sınır dışı ederken, 8 aktivistin ise mahkemeye çıkarılacağını duyurdu.

MADLEEN GEMİSİ GAZZE YOLUNDAYDI

Freedom Flotilla Coalition adlı sivil toplum örgütünün düzenlediği son misyon kapsamında 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden Gazze’ye doğru yola çıkmıştı. Gemide, Avrupa Parlamentosu Üyesi Rima Hassan, Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya’dan Thiago Avila, Almanya’dan Yasemin Acar, İsveçli aktivist Greta Thunberg ve toplam 12 insan hakları savunucusu yer alıyordu.

İsrail ordusu, 9 Haziran’da gemiye müdahale ederek aktivistleri alıkoymuştu. Gruptaki aktivistler, müdahale öncesinde barışçıl kalacaklarını ve direniş göstermeyeceklerini ilan etmişti.

Kaynak: AA