ABD’de bir polisin G. Floyd isminde siyahi bir vatandaşı boğarak öldürmesinden sonra daha önce okumuş olduğum kapağında ‘America the Beautiful’ yazan Alev Alatlı’nın ‘Fesüphanallah!’ adlı kitabını tekrar gözden geçirme ihtiyacı hissettim.

Hudson Nehrinin kıyısından Ellis Adası’na çıkan ve o dönem itibariyle (ABD’nin kuruluşundan sonra) ABD’ye göç etmek isteyen Avrupalıların sayısının 17 milyon olduğu ve hepsinin hayalinde iyi bir yaşamın ve dolgun bir kazancın olacağı inancı yatıyor. Bu ada ABD’ye girmeden önceki son durak. Adı her ne kadar Ellis olsa da adanın başka isimleri de mevcut; Istırap adası, Gözyaşları adası ve Umut adası.

Uzun yolculuklar sonrası adaya gelen göçmenlerin bekletildiği bu adada kimileri sağlık sorunları kimileri de yasal nedenlerle ABD’ye alınmıyor, bazı ailelerden çocukların kabul edilip ebeveynlerin kabul edilmediği adada binlerce insan sefalet içinde bir bekleyiş içinde yaşıyor, parçalanan ailelerin fertlerinden gözyaşları akıyor, ıstıraplar yaşanıyor.

Bir zamanlar canına kıydığı sözde cadıların acılarından maddi kazanç sağlamayı bilerek ‘cadılar bayramı’ etkinliğini oluşturan ABD’nin Ellis Adası’nda yaşanan acıları da açık hava müzesi olarak sunmasıise sonraki zamanlarda gerçekleşiyor. Biz olsak böyle acıların yaşandığı bir yeri hatırlatmak istemeyiz diyen Alev Alatlı, gelecekte Ebu Greyb ve Guantanamo’da da aynı şeyin gerçekleşeceğini belirtir.[1]Acılardan maddi kazanç sağlamayı bunlar iyi biliyor diyerek de ekleme yapıyor.

Ellis Adası’nda bekleyen göçmenlerin okuma yazma sınavına alınıp İngilizce konuşanların sınavlarda zorlanmadığı bunun dışında Rus, Macar ve Asyalı milletlerden gelenlere ise sınavın ne derece zor olarak uygulandığını ve bunun da bir senatörün teklifi ile gerçekleştiğini de hatırlamak gerekiyor.

Kuruluşunda Kızılderili insanların acıları yer alan Amerika’da yükselişinde de yine binlerce Afrikalı insanın alın teri bulunuyor. İngiliz, Alman ve İskandinav olmayan insanlar için özgürlükler ülkesi olarak işlevini yerini getiremeyen bu ülke, son yaşanan olaylar çerçevesince tarihi bir süreçten geçiyor. ABD’nin yükselişine hizmet eden insanların ‘artık yeter’ diyerek bu yükselişe dur diyeceği görülüyor.

[1] Alatlı, Alev. (2019). FESÜBHANALLAH-Nasihatname-I. (1. Baskı), Turkuaz Kitap. İstanbul. s,24-28.