Rahmetli dedem, bir gün köyden ilçeye gidecek, atını ahırdan çıkardıktan sonra bana da gidelim gel ilçeye diye seslendi, tabi ben dedem gidince ağaçlara rahat çıkabileceğim için reddettim istediğini, benim gelmek istemediğimi de anlayınca gel bak ‘belen yolundan gideriz geze geze, hayatı da öğrenmiş olursun’ dedi. Ne demek istedi o zaman pek anlamadım ama zamanla anladım, çünkü artık ilçeye taşınmış, o ilçeden köyümüze neredeyse her hafta sonu bizde gelip gider olmuştuk. O yolu kullanıyorduk, belen yolunu; bir inişli bir çıkışlı, bir eğri bir düz olan o yolu!

Bu hayata dair belki sonradan idrak ettiğim ilk derslerden biriydi. Arkası da gelmedi değil. Dünya üzerinde bir iyilerin mekânı bir de kötülerin mekânı vardır derdi ninem, her kötülüğün karşısında duran bir iyilik, her çirkinliğin karşısın da duran da bir güzellik gibi. Eklerdi; ömür hep aynı çizgide gitmez, bir ak bir de kara günler vardır, sırasıyla gelir, insana bir şeyler eklerler bazen, kimi zaman da bir şeyler götürürler, derdi.

Benim dedemle ninemdi onlar, yaşadıkları zaman diliminde bir köy, en fazla da bir ilçe ve bir il görmüşlerdi ömürleri boyunca! Ama yaşama dair paylaştıkları deneyimler sanki tüm dünyayı gezmişlercesine kıymetliydi. Daha birkaç ay öncesine kadar çocuklarımızı eğlendirme, hava aldırma adına hafta sonları evde durmazken şimdi hafta içlerinde de evlerde kalmak zorundayız. Büyüklerimizin dedikleri gibi hayat hep aynı çizgide gitmiyor, gitmeyecek de!

Salgın hastalığın (Kovid-19) kol gezdiği şu günlerde bakıyoruz en çok tehlikede olan insanlarımız, 65 yaş üzerinde olan ve kronik başka bir rahatsızlığı olanlar. Her ülkede ölen binlerce insanda öyle! Bu virüs aslen her milletin tarihi, deneyimi ve tecrübe sahibi olan çınarlarını tehdit ediyor, sadece yaş olarak değil meslekler anlamında duayen olan inşalarımızda bu virüse yenik düşüyor. Çok iyi yetişmiş tıp profesörleri hayata veda ediyor, onlarla beraber birikim, deneyim ve tecrübeler de gidiyor.

Yazmayı düşündüğüm başka bir konu varken dün pencereden gördüğüm bazı gençlerin sokaklarda sosyal mesafeyi korumadan gezerken ki rahat hallerine bakınca anladım ki, biz aslen yaşı genç olanlar olarak kendimizi düşünmediğimiz gibi toplumumuzun her alanında bilgi, deneyim ve birikim sahibi olan yaşı ilerlemiş insanlarımızı da düşünmüyoruz. Aramızdan onların erkenden ayrılıp onlarsız bir dünyada tecrübeleri olmadan yaşamanın kolay olacağını zannediyoruz. Yanılıyoruz! #EvdeKalTürkiye #YaşlılarınaSahipÇıkTürkiye