Muhabir - Gökhan Erek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kullanılan 50+1 şartının değişmesinin isabetli olacağını belirterek, “Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa.." dedi.  

İYİ Partili İsmail Tatlıoğlu istifa etti İYİ Partili İsmail Tatlıoğlu istifa etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50+1 açıklamasından sonra,  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sistemde reform ihtiyacı varsa uygulanacağını ifade ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur'un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz." ifadelerini kullandı.

MİLLİ GÜVENLİK SORUNU DOĞURUR!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin genel merkez binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında 50+1 tartışmalarının hedefini şaşırdığını belirterek, “Farklı boyutlara taşınmaya çalışılmak istenmektedir. Hedef Cumhur İttifakına zarar vermek noktasına taşınmaya başlamıştır. Cumhur İttifakı’na zeval gelmesi demek direkt milli güvenlik sorunu ve siyasi istikrarsızlık doğurur. Bu tartışmalar sistemi 2016 öncesinde olduğu gibi zora sokar, en başa döneriz.” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇÖKER!

Destici, 50+1’in, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yani Başkanlık sisteminin temel taşı olduğunu dile getirerek, “Bu taş yerinden oynarsa yeni Başkanlık Sistemi çöker. Binaenaleyh bu husus tartışmaya kapalı olmalıdır. Yapılacak olan ise Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu’nun ivedilikle demokratikleştirilmelidir.” 

SİYASETİN FİNANSMASI ŞEFFAF HALE GETİRİLMELİ

Siyasetin finansmanının şeffaf hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Destici, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Partilere anayasaya aykırı şekilde yapılan Hazine ve Seçim Yardımı mutlaka kaldırılmalıdır. Kuvvet ayrılığı esaslı bir şekilde yerli yerinde oturtulmalı ve yargı kurumları arasındaki ilişkilerde, çatışmalara son verilecek şekilde yasal ve anayasal düzenlemeler yapılmalıdır.”

Editör: Gökhan Erek