Mutfakta hijyenin en önemli unsurlarından biri kesme tahtalarının temizliği demek hiç de yanlış olmayacaktır. Özellikle et, sebze ve ekmek gibi farklı gıdalar için kullanılan tahtalar, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturabilir.

Doğru temizlenmeyen kesme tahtaları, çapraz bulaşmaya neden olarak sağlık açısından risklerin ortaya çıkmasına olanak tanıyabilir.

Peki, kesme tahtalarını sağlığa zarar vermeyecek şekilde nasıl temizlemeli? İşte hijyenik ve güvenli kullanım için öneriler…

Mutfak Hijyeninde Kritik Adım! Kesme Tahtalarınızı Böyle Temizleyin 1

HER GIDAYA AYRI KESME TAHTASI KULLANIN

Çiğ et, sebze ve ekmek gibi farklı gıdaları keserken ayrı kesme tahtaları kullanmak, bakterilerin bulaşmasını önlemek için önemlidir. Eğer tek bir kesme tahtanız varsa, her kullanım sonrası doğru şekilde temizlemek gerekir.

KESME TAHTALARINI HEMEN TEMİZLEYİN

Kesme tahtanızı kullandıktan sonra bekletmeden temizlemek, bakterilerin yüzeye yerleşmesini engeller. Ahşap ve plastik tahtalar için farklı temizlik yöntemleri uygulamak gerekir.

AHŞAP KESME TAHTALARINI TEMİZLEMEK

Temizleyeyim diye canınızdan olmayın! Elektrik prizi temizlerken dikkat etmeniz gerekenler Temizleyeyim diye canınızdan olmayın! Elektrik prizi temizlerken dikkat etmeniz gerekenler
  • Sabun ve sıcak su ile yıkayın: Kesme tahtasını ılık su ve doğal sabun ile fırçalayarak temizleyin.
  • Sirke ile dezenfekte edin: Kimyasal kullanmadan hijyen sağlamak için 1 su bardağı beyaz sirkeyi tahtaya dökün, birkaç dakika bekletin ve durulayın.
  • Tuz ve limon ile arındırın: Yüzeyi doğal olarak temizlemek için tahtaya kalın tuz serpip yarım limonla ovalayın, ardından durulayın.
  • Tamamen kurutun: Ahşap tahtalar suyu emdiği için küflenmemesi adına dik şekilde kurutulmalıdır.

Mutfak Hijyeninde Kritik Adım! Kesme Tahtalarınızı Böyle Temizleyin 2

PLASTİK KESME TAHTALARINI TEMİZLEMEK

  • Bulaşık deterjanı ile yıkayın: Sıcak su ve sabunla iyice fırçalayarak temizleyin.
  • Karbonat ve sirke karışımı ile dezenfekte edin: 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve sıcak suyu karıştırıp yüzeyi silin.
  • Bulaşık makinesinde yıkayın: Plastik kesme tahtaları bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkanabilir.

KÖTÜ KOKULARI VE LEKELERİ GİDERMEK

  • Limon suyu ve karbonat karışımı, kesme tahtalarındaki kötü kokuları gidermek için doğal bir çözümdür.
  • Hidrojen peroksit (oksijenli su), yüzeyi dezenfekte ederek lekeleri çıkarmaya yardımcı olur.

KESME TAHTALARINI DÜZENLİ DEĞİŞTİRİN

Zamanla çizik ve oyuklar oluşan kesme tahtaları bakteri üremesi için ideal hale gelir. Bu yüzden çok yıpranmış tahtaları değiştirmek, mutfakta hijyen açısından önemlidir.

Editör: Berfin Bitirim