Elon Musk'ın da kurucuları arasında bulunduğu Neuralink, ilk insanlı deneyinde beklenmedik bir başarısızlıkla karşılaştı. Şubat ayında felçli bir hasta olan Noland Arbaugh'a beyin çipi takıldı, ancak sadece bir ay sonra çipin işlevselliğini kaybettiği anlaşıldı.

Son 10 yılın en çok kullanılan akıllı telefonları Son 10 yılın en çok kullanılan akıllı telefonları

Çipin beyne bağlayan bazı ipliklerin geri çekilmeye başlamasıyla birlikte Neuralink, çipin neden beyinden çıktığını henüz açıklamadı. Ancak mühendislerin iyileştirme çalışmaları sonucunda çipin işlevselliğinin geri kazanıldığı belirtildi.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, çipin yeteneklerinde bir azalma olmasına rağmen Arbaugh, hala düşüncelerini kullanarak bilgisayarda satranç oynayabiliyordu.

Neuralink'in açıklamasına göre, çipin elektrot sayısının azalması ve ipliklerin geri çekilmesi sonucu cihazda sorunlar yaşandı. Bu durum, çipin saniyedeki bit sayısının azalmasına neden oldu.

Elon Musk'un sahibi olduğu ve 5 milyar dolar değerinde olan Neuralink, beyin çipi teknolojisinde dünya lideri olarak kendini tanımlıyor.

Neuralink'in çipleri, beyin dokusuna bağlanan ve sinir sinyalleri gönderen 64 ince iplikten oluşuyor. Ayrıca bir işlem çipi ve pil içeren küçük bir kaba yerleştiriliyor. Bu sayede felçli olan Arbaugh, beynine yerleştirilen çip sayesinde klavye veya fare imleci gibi bilgisayar cihazlarını kontrol edebiliyor. Arbaugh, Mart ayındaki bir gösteride çipin hayatını kolaylaştırdığını belirterek övgüde bulundu.

Neuralink, ilk insan deneyini gerçekleştirmeden önce kapsamlı hayvan deneyleri yapmıştı. Ancak bu deneylerde ölen hayvanlar olması nedeniyle ABD'li kurumlar firma hakkında soruşturma başlatmıştı.

Editör: Anıl Budak