İpek Yavuz – Diriliş Postası

Geçit Tarımsal Araştırma Enstitüsi tarafından geliştirilen çeşitlerin ve teknolojilerin hızlı bir şekilde sahaya akratılarak çeşitlerin üretimlerinin daha geniş alanlarda yapılabilmesi hedefiyle Tarımsal yayımcılara, tohumculuk sektörüne ve çiftçilere TİGEM’in katılımıyla tarla günü düzenlendi.

Tarla Günü’nde açılış konuşmalarını Enstitü Müdür vekili Suat Özdemir’in yaptığı Tarla Günü’ne Vali yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, TİGEM Bitki üretim daire başkanı Erdinç Kuzuoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Rıdvan Akpolat, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, TAGEM’den Aydın Karakuş, Süveyla Yılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Kooperatifleri, çiftçiler ve ilgililerden oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı.

Yapılan programın arkasından tarlalar gezilerek gerekli bilgiler alındı.Tarlalarda ürünlerin tanıtımını yapan Savaş Belen “Enstitümüz Serin İklim Tahılları Biriminde yürütülen Geçit Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Projesi çalışmaları sonucunda geliştirilen “Reis” Ekmeklik buğday çeşidi , tohumluk Tescil ve sertifikasyon merkez müdürlüğünde yapılan toplantı sonucunda 14 Nisan  2016 tarihi itibariyle Geçit Kuşağı Tarımsal Arştırma Enstitüsü müdürlüğü adına tescil edilmiştir.

Bitki boyu 100 cm. Kılçıklı , Kırmızı sert daneli , renkli başaklı olan “REİS” Ekmeklik Buğday çeşidi, kışa ve yatmaya dayanıklı erkenci bir çeşittir ve kardeşlenme düzeyi iyi derecededir.Adaptasyon yeteneği ve kuraklığa dayanıklılık yönünden bölgede en çok ekilen çeşitlerden Gerek 79 ve Bezostaja 1 ile karşılaştırıldığında genellikle verim açısından daha iyi olduğu görülmektedir.

Ekemklik kalitesi özellikleri de oldukça iyi olan “REİS” Ekmeklik buğday çeşidinin, dört farklı lokasyondaki , sonuçlarına göre bindane ağırlığı 38-42gr,hektolitre ağırlığı 78-80 kg, %14 ortalama protein oranı ve 52,6 ml, zeleny sedimantasyon değeri ile Bezostaja 1 çeşidiyle benzer sonuçlar vermiştir. Kalitesi yönünden yine bölgede en fazla yetiştirlen çeşitlerden biri olan Bezostaya 1 çeşidine yakın bir kaliteye sahiptir.

“REİS” Ekmeklik Buğday çeşidi kıyı bölgeleri hariç tüm kışlık bölgeler için tavsiye edilmektedir.Kuru alanlar için önerilmekle birlikte dir defa sulanabilecek yerlerde de iyi performans göstermektedir.Tavsiye edilen dekara atılacak tohum miktarı 20 kg’dır. Gübre olarak ekimle birlikte saf madde üzerinden 7-8kg/da fosfor 4-5 kg/da azot , ilkbaharda ise 5-6 kg/da azot atılması uygundur.

Türk tarımına ,kurağa dayanıklılık, istikrarlı verim ve yüksek kalite yönünden büyük faydalar olacağına inandığımız “REİS” ekmeklik buğday çeşidinin kademeli tohumluk ücreti çalışmaları hızla devem etmektedir.

Ülkemize yerli ve sağlıklı ürün kazandırmış olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi