Türkiye’de son dönemde uyuşturucu ile mücadele konusunda önemli adımlar attı. Narkogüç adı verilen operasyonlarda tonlarca uyuşturucu ele geçirildi ve yüzlerce kişi yakalandı. Diriliş Postası, çetelerin ilkokul çağındaki çocukları da hedef almaya başladığı bir dönemde, uyuşturucu ile mücadele yeterli mi sorusunun cevabını arıyor.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

2021 yılı Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre; 2019 yılında 15-64 yaş grubundaki yaklaşık 275 milyon kişi, her 18 kişiden 1’i en az bir kere uyuşturucu madde kullandı. Uyuşturucu kullanımı kadınlarda erkeklere oranla daha düşük. 2022 yılında 246 ölümün 153’ü (%62,2) çoklu madde kullanımından kaynaklandı.

500 BİN İNSAN ÖLDÜ

Yine 2021 yılı Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre; geçen 10 yıl boyunca uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümler 2 kat artış gösterdi. 2019 yılında madde kullanımına bağlı olarak yaklaşık 500 bin kişi hayatını kaybetti.

ÇOCUKLAR GÜVENDE DEĞİL

EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), 2019-2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda hayatında en az bir kere madde kullananların % 35,4’ü 15-24 yaş grubunda olduğu ve madde kullananların % 5’inin lise öğrencisi iken, % 10’unun üniversite öğrencisi olduğu bilgisi yer alıyor. Yani, çocuklarımız henüz güvende değil.

Emniyet güçleri, Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya ulaştırılan uyuşturucu ile mücadelede oldukça etkin sonuçlar alıyor. Özellikle İçişleri Bakanı Ali Yerlika’yanın göreve gelmesinden sonra suç örgütleri, terör örgütleri ve çetelere yönelik başlatılan operasyonların sayısı 81 bini buldu. Yaklaşık dört ayda gerçekleştirilen bu 81 bin operasyonda 8 bin 379 şüpheli tutuklandı. Bu operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucunun tonlarca olduğu ifade edildi.

Peki polisiye tedbirler özellikle gençleri ve son dönemde çocukları hedef alan uyuşturucu ile mücadelede yeterli mi?

Diriliş Postası, konuyla ilgili emekli polisle konuştu...

“OKUL ÇEVRESİNDE UYUŞTURUCU İLE İLGİLİ BİRİMLER YETERSİZ”

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir dönem Narkotik Şube’de görev yapmış ve narkotik operasyonlara katılmış olan emekli bir polis, okulların kapısında özel güvenlikler olduğunu fakat onların da bu durumda çaresiz olduklarını söyledi. Polis, okullarda uyuşturucu ile ilgili görevlendirilen birimlerin de olduğunu fakat bunların sayısının yetersiz olduğunu ise şu sözlerle aktardı:

Okul çevresinde uyuşturucu ile ilgili birimin ekipleri var. Bu ekipler de ihbar aldıkları okulların çevresinde önlem alıyor ama yetersiz. Örneğin uyuşturucu için ayrılan birim 300 taneyse asayiş için ayrılan birim 500 tane. Yeteri kadar polis yok. Uyuşturucunun ülkeye tamamen girişini engellemek lazım. Her okulda bir tane özel güvenlik var ama kapıda durmanın bir anlamı yok. Çocukların cebini arayamıyorlar. Bu durumda çocuk sınıfa uyuşturucu getirebilir, arkadaşına da verebilir. Güvenlik, yabancı kişilerin okula girmesini engellemek amacıyla kapıda duruyor.”

Uyuşturucu satışının Türkiye’de hep var olduğunu fakat artmasını beklediğini dile getiren emekli polis, Yeni İçişleri Bakanı’nın bu konuda güzel çalıştığını fakat çalışmaların da yetersiz olduğunu belirtti.

“ANKSİYETE HASTALARINA VERİLEN İLAÇLAR ŞEKLİNDE UYUŞTURUCULAR VAR”

Yurt dışından çok fazla uyuşturucu geldiğini ve bu uyuşturucuların çok da ucuz olduğunu aktaran emekli polis, örneğin şeker şeklinde yeni uyuşturucuların da var olduğunu ifade etti.

Uyuşturucu madde satıcıları çocuklara kolay satış yapabilmek için özellikle çizgi film karakterlerini kullanıyor. Ayrıca uyuşturucu maddenin şeker olarak lanse edilmesi de dikkat çekiyor.