Üsküdar Belediyesi, 31 Ekim 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler Habitat Dünya Şehirler Günü Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Zirveye Sayın Emine Erdoğan katılımı ile 140'tan fazla ülkeden devlet başkanları, bakanlar ve şehir yöneticileri katıldı.

Pınar KARAHAN / Özel

Zirvenin ana teması "Sıfır Atık" oldu. Zirvede, sıfır atık konusundaki iyi örnekler ve uygulamalar tartışıldı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, zirveye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkmen, zirvenin, dünyadaki şehirlerin sürdürülebilir kalkınması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Türkmen, Üsküdar Belediyesi'nin sıfır atık konusundaki çalışmalarını da zirvede katılımcılarla paylaştı.

Etkinliğin ev sahibi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Diriliş Postası'na verdiği röportajda, zirvenin önemini ve hedeflerini anlattı.

Türkmen, zirvenin ilk defa bir ilçe belediyesi tarafından ev sahipliği yapıldığını belirterek, "Bu bizim için büyük bir onur. Dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar ve yerel yönetim temsilcileri ile birlikte sürdürülebilir şehircilik konusunda önemli bir buluşma gerçekleştiriyoruz" dedi.

Türkmen, zirvenin ana temalarının finans, ulaşım ve sıfır atık olduğunu belirterek, "Bu konularda dünyadaki iyi örnekleri ve uygulamaları tartışıyoruz. Bu sayede, kendi şehirlerimize ve ülkemize katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Sıfır atık konusunda Üsküdar'ın önemli bir örnek teşkil ettiğini belirten Türkmen, "Biz bu konuda 2016 yılından beri çalışmalar yürütüyoruz. Kaynakta ayrıştırma ile atık miktarımızı önemli ölçüde azalttık. Bu konudaki hedefimiz, sıfır atık bir şehir olmak" dedi.

Sıfır atıktan elde edilen gelirle sosyal hizmet belediyeciliği

Türkmen, Üsküdar Belediyesi'nin 2016 yılından itibaren sıfır atık konusunda çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Türkmen, "Üsküdar'da çöplerimizi kaynağında ayrıştırıyoruz. Bu sayede, Üsküdar'da 2016 yılında ayda 200-300 ton olan dönüşebilen atık miktarı, bugün 5 bin tona ulaştı. Bu, vatandaşlarımızın sıfır atık konusundaki duyarlılığının bir göstergesidir. Çöplerden elde ettiğimiz gelirle de öğrencilere burs, engelli vatandaşlarımıza yardım ve ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtıyoruz" dedi.

Starbucks yerine Nevmekanlar, gençlerin yeni adresi

Türkmen, Üsküdar'da gençlerin Starbucks yerine Nevmekanlara gittiğini söyledi. Türkmen, "Nevmekanlar, gençler için çok havalı bir yer. Kitapsever gençler, Nevmekanlar'da buluşuyor. Biz de bu mekanlarda gençleri kitaba teşvik ediyoruz İlçemizde 5 adet Nevmekan açtık." dedi.

Kentsel dönüşümde kırmızı çizgimiz gönüllülük ve yerindelik esas

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'da kentsel dönüşüm projesinde kırmızı çizgilerinin yerinde dönüşüm olduğunu söyledi.

Türkmen, Üsküdar'da 200 bin konut bulunduğunu, bu konutların yüzde 80-90'ının depreme dayanıklı olduğunu, yüzde 50'sinin ise depreme dayanıklı olmadığını belirtti.

Bu yüzde 50'lik kısmın da peyderpey yenileneceğini ifade eden Türkmen, "Nasıl olacak? Gönüllü ve yerinde dönüşüm. Biz burada kimseyi yerinde etmiyoruz. Herkes yerinde kalacak. Ferah Mahallesi, Kısıklı Mahallesi herkes kendi apartmanında kendi yerinde oturacak. Kimse yerinden edilmeyecek." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın da kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verdiğini anlatan Türkmen, Üsküdar Belediyesi'nin Kent A.Ş. şirketiyle de kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Üsküdar Belediyesi tarihinde en yoğun inşaat ruhsatı veren belediye dönemini yaşadıklarını kaydeden Türkmen, "Herkes bu dönüşümle ilgili başarılı olacağız ve başarıyoruz. Büyük bir hareketlilik var. Kırmızı çizgimiz yerinde dönüşüm, gönüllü dönüşüm, Üsküdar evleri estetiğinde dönüşüm. Çok güzel evler olacak. 1+1 proje kesinlikle yok. Otoparksız proje asla yok. Her binanın altı otoparklı olacak. Camı çerçevesi çatısı saçağında olacak. Evlerimiz madem yapıyoruz. Dört duvar bir beton yığını değil. Estetik yapı olsun istiyoruz. Çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, otoparklar, asansörlü binalar olacak." ifadelerini kullandı.