DEMET İLCE / MUHABİR

Sağlıkbesinleri aşırı dozda tükettiğinizde neler olabileceğini sizler için araştırdık.

1. Havuç

Havuç, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten ile doludur. A vitamini fazlalığı diye bir şey yoktur, çünkü vücudunuz beta-karoten'i gerektiği kadar A vitaminine dönüştürür. Ne yazık ki vücudunuzdaki fazla beta-karoten, cildinizi sarımsı hale getiren bir hastalık olan karotenemiye neden olabilir. Karoten işlendiğinde yavaş yavaş kaybolur ve hiçbir zarara neden olmaz.

2. Kombucha

Y kuşağının yemek dünyasını fetheden Çin içeceğinin sindirime faydaları var ve bağırsak bakterilerini arttırdığı söyleniyor. Bununla birlikte, maya fermantasyonunun bir yan ürünü olan ve büyük miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve sindirim sıkıntısına neden olabilen FODMAP adı verilen bir bileşiği de içerir.

3. Su

Çok fazla su, böbrekleriniz artık sodyumu işleyemediğinde sodyum seviyelerini yere indirerek elektrolit dengesizliği yaratabilir. Aşırı durumlarda bir başka sonuç da beyinde su birikmesidir, bu da beynin şişmesine neden olur ve insan kafatasları esneyemediği için basıncı artırır. Çok nadir olmasına rağmen, her iki vaka da uzun bir antrenman seansından sonra kompülsif olarak rehidrasyon ihtiyacı hisseden sporcularda veya böbrek sorunu olan kişilerde görülmüştür.

4. Avokado

Avokado lif ve bol miktarda vitamin içerir. Ayrıca yüksek tekli doymamış yağ içeriği nedeniyle kötü kolesterolü (LDL) düşürmenize ve hücrelerinizi korumanıza yardımcı olabilir. Ancak yağ hala yağ olarak kalıyor. Tek bir avokado, kişinin ideal kalori alımının yaklaşık %10-20'si kadar olan 240 kalori içerir ve çok fazla kalorinin alınması arter tıkanması sorunlarına yol açabilir. Çiğ yenildiğinde günde yaklaşık yarım veya 1 avokado tüketilmelidir (örneğin avokado cipsi değil).

5. Pancar

Pancar harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca vücudunuzun nitratlara dönüştürdüğü ve kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilecek birçok nitrik oksit içerir. Bunlar daha sonra ette de bulunan nitrozaminlere dönüştürülür, bu da kişinin hastalıklara yakalanma olasılığını artırabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, yüksek miktarda pancar ve kırmızı et alımını birleştirmekten kaçınmak en iyisi olabilir.

Diyette muz yenir mi? Muz ne zaman yenir? Diyette muz yenir mi? Muz ne zaman yenir?

6. Deniz yosunu

Deniz yosunu, B12 vitamini açısından zengin, hayvansal olmayan bir ürünün nadir bir örneğidir ve bu da onu vegan ve vejetaryen beslenmede etin yerine mükemmel bir alternatif haline getirir. Ayrıca iyot ve lif bakımından zengin içeriği nedeniyle kilo vermenize yardımcı olabilecek bir süper gıda olarak da tanıtılmaktadır. Ancak yüksek iyot alımı tiroid sorunlarına ve hatta kilo alımına yol açabilir. Deniz yosunu, büyüdüğü yere bağlı olarak yüksek miktarda ağır metal de içerebilir.

7. Soya ve türevleri

Soya gıdaları B vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve yüksek kaliteli protein gibi besinler açısından zengindir. Tam bir protein olarak kabul edilir çünkü vücudun üretemediği 9 temel amino asidin tamamını içerir. Ancak son zamanlarda tiroid sorunları nedeniyle diyetinizi değiştirdiyseniz dikkatli olun: soya, kadın hastalarda hipotiroidizmi tedavi etmek için kullanılan hormon ilaçlarını etkileyebilir. Çalışmalar kesin olmasa da dikkatle izlenmeye değer.

8. Chia tohumları

Her ne kadar chia tohumları yüksek omega-3 içeriği nedeniyle süper gıda olarak satılsa da, şimdiye kadar sağlık açısından, özellikle de kardiyovasküler hastalıklarla ilgili faydalarına dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Chia tohumlarının içerdiği omega 3'ün somonun sağladığı omega 3'ün emilmesi daha zordur, bu nedenle daha fazla içermesine rağmen balıklarda olduğu gibi emilebilmesi için yaklaşık 100 gram chia tohumu yemelisiniz. İşin püf noktası şu: 100 gram chia tohumu yaklaşık 500 kalori içerir, bu da bir fast food hamburgeriyle hemen hemen aynı değere eşittir.

Editör: Demet İlce