İstanbul Fatih’te Ayasofya Camii’nin hemen yanında bulunan ve tarihi değere sahip bir sarnıcın otel işletmesi tarafından havuz ve spa merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu taşınmazla ilgili 2022 yılında kaldırma kararı verildiği ve 2023 yılında da suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Saraçhane'de 6 polis yaralandı! Bakan Yerlikaya duyurdu: Saraçhane'de 6 polis yaralandı!

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cankurtaran Mahallesi’nde yer alan ve 1500 yıllık olduğu belirtilen tarihi sarnıcın kültürel miras statüsünde olduğunu, birinci grup korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiğini bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, “Tarihi sarnıcın otel işletmesi tarafından havuz olarak kullanıldığı yönündeki şikayetler üzerine ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı ve 2022 yılında yapılan değerlendirme sonucunda aykırılıkların 6 ay içinde giderilmesi kararı alındı. Ancak izinsiz uygulamaların kaldırılmaması nedeniyle 2023 yılında suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Tarihi Sarnıca Spa Hançeri Ayasofya Camii'nin Yanı Başındaki Havuz Mühürlendi-1

İZİNSİZ DEĞİŞİKLER VE MÜDAHALELER

Bakanlık, taşınmazın tarihi dokusuna zarar verecek uygulamaların tespit edildiğini ve ilgili otel işletmesine bu izinsiz uygulamaların kaldırılması için defalarca uyarı yapıldığını açıkladı. Ancak belirlenen süreler içinde gerekli düzenlemeler yapılmadığı için süreç yargıya taşındı.

Fatih Belediyesi, sarnıçtaki izinsiz değişikliklerin detaylandırılması ve projelerin onaylı şekilde iletilmesi talebinde bulundu. 2025 yılı itibarıyla ilgili yazışmalar tamamlandı ve tarihi yapının korunması adına mühürleme kararı uygulamaya koyuldu.

Tarihi Sarnıca Spa Hançeri Ayasofya Camii'nin Yanı Başındaki Havuz Mühürlendi2

MÜHÜRLEME KARARI UYGULANDI

Koruma Kurulu Kararları doğrultusunda Fatih Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, tarihi sarnıcı mühürleyerek faaliyetlerini durdurdu. Yetkililer, tescilli yapıdaki aykırılıkların tamamen giderilmesi ve restorasyon projelerinin hazırlanması gerektiğini belirtti.

Bakanlık, kamuoyuna yaptığı açıklamada, izinsiz kullanımın önlenmesi için sıkı denetimlerin sürdürüleceğini ve tarihi eserlerin korunması konusunda taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Editör: Hazal Mihrace Göksun