2024 Para Politikası Raporu'nun özeti şu şekildedir:

Fiyat istikrarı temel hedef olarak korunacaktır.

TCMB, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek için tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Bu kapsamda, bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranı, temel politika aracı olarak kullanılacaktır.

Parasal sıkılaştırma süreci devam edecektir.

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı? Bakan Şimşek açıkladı Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı? Bakan Şimşek açıkladı

Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma süreci başlatılmıştır. Bu süreç, 2024 yılında da devam edecektir.

Makroihtiyati politikalar sadeleştirilecektir.

Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak ve makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, makroihtiyati politikalar sadeleştirilecektir. Bu kapsamda, menkul kıymet tesisi düzenlemesi önemli ölçüde sadeleştirilmiş, Türk lirası varlıklara olan talebin desteklenmesi için gerekli adımlar atılmıştır.

Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimi etkin bir şekilde yürütülecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak amacıyla tüm likidite yönetimi araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edecektir. Bu kapsamda, 2024 yılında da şu hususlara dikkat edilecektir:

  • TL likidite yönetiminde, gün içi gecelik faiz oranlarının politika faizi etrafında oluşmasının sağlanması,
  • Likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımının sağlanması,
  • TCMB APİ portföy büyüklüğünün 200 milyar TL seviyesinde tutulması,
  • Swap işlemlerine 2024 yılında da devam edilmesi, ancak TCMB tarafından gerçekleştirilen swap işlem miktarının kademeli şekilde azaltılması,
  • Dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürülmesi ve döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşmasına devam edilmesi,
  • Yurt içinde artan fiziki altın talebinin karşılanması için gerekli önlemlerin alınması.

2023 yılında, para politikası duruşu, enflasyonda kalıcı düşüş için gerekli parasal sıkılık düzeyini sağlamak ve enflasyon beklentilerini çıpalamak amacıyla, faiz artırımları yoluyla sıkılaştırılmıştır. Bu kapsamda, politika faizi 2023 yılı boyunca 215 baz puan artışla yüzde 42,50 seviyesine yükseltilmiştir. Ayrıca, makroihtiyati politikalar kapsamında, TL mevduatlara yönelik zorunlu karşılık oranları yükseltilerek, KKM hesaplarından Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına geçişin teşvik edilmesi sağlanmıştır.

2023 yılı boyunca, enflasyonda önemli düşüşler kaydedilmiştir. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık enflasyonu, 2022 yılı Aralık ayında yüzde 36,08 seviyesinde gerçekleşirken, 2023 yılı Aralık ayında yüzde 19,62 seviyesine gerilemiştir. Bu düşüşte, para politikası sıkılaşmasının yanı sıra, küresel emtia fiyatlarındaki düşüşlerin ve kur istikrarının da önemli rolü olmuştur.

2024 yılında, enflasyonun kalıcı düşüşünü sağlamak için para politikası duruşunun sıkılaştırılmaya devam edilmesi gerekecektir. Bu kapsamda, yılın ilk yarısında enflasyonun yüksek seyretmesi beklendiğinden, PPK toplantılarında faiz artırımına devam edilmesi muhtemeldir.

2. Para Politikası

TCMB, para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanarak, enflasyonda kalıcı düşüş için gerekli parasal sıkılık düzeyini sağlayacaktır. Bu kapsamda, PPK toplantılarında, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları da dikkate alınarak, faiz oranlarında gerekli adımları atmaya devam edilecektir.

Parasal sıkılık, likidite yönetimi araçları aracılığıyla da desteklenecektir. Bu kapsamda, TL likidite fazlası oluşması halinde, kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak, parasal aktarım mekanizmasının etkinliği korunacaktır.

3. İletişim

TCMB, para politikası kararlarını şeffaf, hesap verebilir ve öngörülebilir bir çerçevede kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Bu kapsamda, PPK toplantı tutanaklarının ve toplantı özetlerinin yayımlanması, Enflasyon Raporu’nun yılda dört defa yayımlanması, TCMB Başkanı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumlar, Başkan, Başkan Yardımcıları ve teknik içerikli konularda görevlendirilen TCMB mensupları tarafından yapılan sunum ve konuşmalar, Finansal İstikrar Raporu ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu gibi yayınlar aracılığıyla kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

TCMB, iletişim faaliyetlerini, para politikası kararlarının etkinliğini artırmaya ve kamuoyunun fiyat istikrarına yönelik beklentilerini desteklemeye yönelik olarak yürütecektir. Bu kapsamda, iletişim faaliyetlerinde, enflasyon, para politikası araçları, para politikası duruşu ve makroekonomik gelişmeler gibi konularda açık ve anlaşılır bir dil kullanılacaktır.

4. Seçici Kredi Politikaları

TCMB, seçici kredi politikalarını, enflasyonda kalıcı düşüş için gerekli olan finansal istikrarı sağlamaya yönelik olarak etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduatlara yönelik makroihtiyati düzenlemelerin sadeleştirilmesi ve KKM bakiyesinde gerilemenin devam ettirilmesi hedeflenecektir.

Ek olarak, kredi kompozisyonunun dezenflasyon sürecini ve makroekonomik dengeleri gözetici bir çerçevede şekillenmesi sağlanacaktır. Finansal koşullarındaki sıkılaşmanın, finansmana erişim üzerindeki ikincil etkileri yakından takip edilecek, seçici kredi politikaları özellikle yatırım, üretim ve ihracata yönelik faaliyetleri destekleyecek şekilde sürdürülecektir.

Kaynak: TCMB