Çin, uzay araştırmalarında tarihi bir adım attı. Tianwen-2 adlı uzay aracı, ülkenin ilk asteroid örnek toplama ve Dünya’ya getirme görevini gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı. Görev, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine dair yeni ipuçları ortaya koymayı hedefliyor.

Devlet haber ajansı Xinhua'nın bildirdiğine göre, Tianwen-2, Long March-3B roketiyle ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden yerel saatle 01:31’de (TSİ 20:31) başarıyla uzaya gönderildi.

GÜNEŞ PANELLERİ SORUNSUZ AÇILDI

Fırlatmadan yaklaşık 18 dakika sonra, uzay aracı Dünya’dan asteroid 2016HO3’e giden transfer yörüngesine oturtuldu. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), güneş panellerinin sorunsuz şekilde açıldığını ve görevin başarıyla başladığını duyurdu.

Resim 2025 05 30 113156633

Görevin ana hedefi, 2016 yılında Hawaii’de keşfedilen 2016HO3 adlı yaklaşık 40 ila 100 metre çapındaki asteroidten örnek toplamak. Bu gök cismi, Güneş Sistemi'nin ilk dönemlerine ait "yaşayan bir fosil" olarak tanımlanıyor. Tianwen-2 daha sonra Mars ve Jüpiter arasında dolanan ve hem asteroit hem de kuyruklu yıldız özellikleri taşıyan 311P adlı gök cismini inceleyecek.

ChatGPT kullananlarda beyin aktivitesi azalıyor
ChatGPT kullananlarda beyin aktivitesi azalıyor
İçeriği Görüntüle

GÖREVİN NE KADAR SÜRECEĞİ BELLİ OLDU

Yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan görev, Çin’in Ay ve Mars'a gönderdiği robotik görevlerin ardından, bilimsel anlamda en iddialı projelerinden biri olarak görülüyor.

Çin, ABD ve eski Sovyetler Birliği’nden sonra insanlı uçuş gerçekleştiren üçüncü ülke konumunda. Ülkenin uzaydaki en büyük başarısı ise kendi uzay istasyonu olan “Tiangong” (Gök Sarayı). Geçtiğimiz ay, Shenzhou-20 göreviyle üç Çinli astronot istasyona gönderilmişti.

Tianwen-2, Çin’in “uzay rüyasını” gerçeğe dönüştürme yolunda yeni bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Muhabir: Berfin Bitirim