Türkiye'de ilk radyo yayını ne zaman başladı? Türkiye'de ilk radyo hayatı tarihçesi! Pek çok insanın artık elinin altında bulunan akıllı telefonlar, televizyon, radyo ve internet gibi geçmişte ulaşmak için yoğun çabalar sarfedilen aletlere artık çok yakınız. Ancak işler buraya gelmeden önce Türkiye'de ilk radyo yayını nasıl gerçekleşti? işte radyonun Türkiye'deki serüveni...

Radyon

TÜRKİYE'DE İLK RADYO YAYINI NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye ilk yayınını İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927'de, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında yaptı. Ancak henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlörle her akşam yayın yapılmaya başlandı.

Radyo 2

TÜRKİYE'DE İLK RADYO HAYATI TARİHÇESİ!

Türkiye'de radyo yayıncılığına dair ilk denemeler, 1921 yılında İstanbul'da başladı. Halka açık ilk radyo deneme yayını, 19 Mart 1923 tarihinde, İstanbul Üniversitesi'nin bodrumunda düzenlendi. "Telsiz telefon tecrübeleri" adı altında yapılan bu yayın, davetliler ve basın tarafından heyecanla izlendi.

Radyo 3

Telsiz tesisi hakkında kanun

Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra, 1925 yılında "Telsiz Tesisi Hakkında Kanun" çıkarılarak, ülke çapında telsiz şebekesi kurulması planlandı. Uluslararası açılan ihalede başarılı olan bir Fransız şirketi, İstanbul ve Ankara'da telsiz telgraf vericileri kurmaya başladı. Bu tesisler 1927'de faaliyete geçti ve birçok uluslararası başkentle iletişim sağlandı. Böylece radyo yayınları için gerekli donanımlar devreye sokuldu.

Radyo 4

İlk yayın 6 Mayıs 1927'de başladı

İstanbul Radyosu, Türkiye'nin ilk düzenli radyo yayınlarına 6 Mayıs 1927'de başladı. Yayınlar, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında yapılmaktaydı. Başlangıçta radyo alıcısı olmayan dinleyiciler için yayınlar, postane binasının kapısının üzerinde yer alan hoparlörle halka ulaştırılıyordu. Bu dönemde amaç, halkın radyo kavramını tanıması ve yaygınlaştırmasıydı.

Ayasofya Camii'nde canlı yayın

Türkiye İş Bankası ve Anadolu Ajansı'nın büyük sermaye katkısıyla, 8 Eylül 1927'de "Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi" kuruldu. İstanbul Radyosu'nun önemli etkinliklerinden biri, 3 Şubat 1932'de Atatürk'ün isteği ile Ayasofya Camii'nden canlı yayınlanan Kadir Gecesi okunan Türkçe ezan ve Mevlit'ti.

Radyo 6

İstanbul Radyosunun devredilmesi

Radyonun ilk yıllarında yaşanan mali sorunlar nedeniyle, yayınlar mümkün olan en verimli şekilde arttırılmaya çalışıldı. Ancak, elektrik ve diğer giderlerin karşılanamaması nedeniyle şirket zarara uğradı. 1936 yılında hükümetin mali desteğine rağmen, şirketin sözleşmesi yenilenmeyerek tasfiye kararı alındı ve İstanbul Radyosu, PTT'ye devredildi.

Radyo

Devlet elinde olan radyo, 1993'e özel sektöre de açıldı

Harbiye'de yeni bir İstanbul Radyoevi binasının temelleri 1945'te atıldı ve bina 1949'da tamamlanarak tekrar yayın hayatına başladı. İstanbul Radyosu, 1964 yılında kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) çatısı altına girdi ve bu kurum devlet radyo yayıncılığını yürüttü. 1993 yılındaki anayasa değişikliği ile radyo yayıncılığı özel sektöre açıldı.

Cilt tipi nedir? Cilt tipimizi nasıl anlarız? Cilt tipi nedir? Cilt tipimizi nasıl anlarız?

Günümüzde TRT İstanbul Radyosu, çeşitli canlı ve bant yayınlarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Mesut Cemil Stüdyosu, radyo ve televizyon program kaydı için yenilenmiş ve modern hale getirilmiştir. Bu stüdyoda düzenlenen programlardan bazıları halk konserleri ve canlı yayınlar olarak öne çıkmaktadır.

Editör: Tuğçe Huy