Allah’ın vaadi hak ve mutlaktır. Sen ki, mü’minlerin kalbisin ey Mescid-i Aksa!.. Her biri Kudüs’ün o ihtişamlı 7 ayrı kapısından girecek olan İslam Or­duları, damarlardan kalbe akan kan gibi sokaklarından akarak avlunda buluşup, secdeye kapanacaklar.

Yeryüzünün doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine coğrafyası ne olursa olsun her bir mü’minin yüreğinde sabır sabır büyüyen, yumruk yumruk sertleşen, şehit şehit kenetlenen vade­dilmiş bir zafersin sen ey Kudüs…

Ey ilk yönelişim. Ümmetin, ruhla­rını şeytana satmış, köleleştirilip diz çöktürülmüş, mütekebbir ve müptezel liderleri sana sırt çevirmiş olsalar da her kuşluk vaktinde gözyaşlarına boğulup seni dileyen Selahaddin yürekli liderler artık yeryüzünde… Sana döneceğiz ey Kudüs! Mekke’ye döner gibi döneceğiz. Uzun bir seferin ardından özlediğimiz analarımıza, kadınlarımıza, çocuklarımı­za döner gibi dönüp onlara sarılır gibi sarılacağız Mescid-i Aksa’na, Kub­bet-üs-Sahra’na…

Bekle bizi ey Kudüs… Anaların oğul­larını, limanların gemilerini, ormanların yağmurlarını beklediği gibi bekle bizi...

Ali Şahin’in kaleminden…

Yeryüzündeki milyarlarca Müslüman’ın kalbindeki şehir Kudüs’e binlerce selam

Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında inanan yüreklerin gönlünde ayrı bir yeri bulunan Filistin ve Kudüs’ün özgürlüğü için mücadele eden Sivil Toplum Kuruluşları ile Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklaşa “Uluslararası Kudüs Haftası” etkinlikleri düzenleyecek. 8 Mart’ta başlayacak olan hafta boyunca İsra ve Miraç programları, sosyal medya kampanyaları, konferanslar ve mitinglerle Müslümanların ruh köklerini saklı olduğu Kudüs anlatılacak.

Filistin ve Kudüs için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetler düzenleyeceği “Uluslararası Kudüs Haftası” 8 Mart’ta başlıyor. Uluslararası Kudüs Haftası; her yıl Miraç Kandili, Hıttin Savaşı ve Selahattin Eyyübi’nin Mescid-i Aksa’yı Haçlıların elinden kurtarma tarihlerine denk gelen Recep ayının son haftasında kutlanıyor.

ÂLİMLERİNDEN DESTEK

Kudüs Haftası boyunca, dijital platformlar üzerinden her kıtada İsra ve Miraç kutlama programları yapılacak. İslam aleminin önde gelen alimleri, sosyal platformlarda konferanslar düzenleyecek. Filistin, Lübnan, Irak, Ürdün, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Endonezya, Libya, Pakistan, Eritre ve Senegal gibi ülkelerden çok sayıda İslam alimi hafta boyunca düzenlenecek faaliyetlere katılacaklarını ve sosyal medyada 12 Mart’ta Kudüs’e destek için açılacak ‘hashtag’ kampanyasına destek vereceklerini açıkladı.

14 MART’A KADAR SÜRECEK

Ayrıca sağlık koşullarının uygun olduğu ülkelerde Filistin davasını desteklemek için mitingler düzenlenecek. İsra ve Miraç, cuma hutbelerinde yer alacak. 14 Mart tarihine kadar devam edecek tüm etkinliklerde, Filistin ve Kudüs meselesinde gereken hassasiyeti göstermeleri için Müslümanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

SAHİP ÇIKMAK VAZİFEMİZ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, geçtiğimiz hafta Yurtdışı Filistinli Alimler Derneğinin düzenlediği Kudüs Haftası İstişare Toplantısına katılmıştı. 8-14 Mart tarihlerinin Kudüs Haftası olarak ilan edilmesini önemli bulduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Asırlar boyunca Müslümanların idaresi altında barış ve huzur içinde idare edilen Kudüs, ne yazık ki insani değerleri ve uluslararası hukuku hiçe sayan bir anlayışla, işgalin, zulmün, acı ve gözyaşının hâkim olduğu bir yer haline getirilmiştir” demişti. Başkan Erbaş, Mescid-i Aksa’ya ve Kudüs’e sahip çıkmanın, bu değerlerin İslam inancındaki önemine dikkat çekmenin ve Filistin halkıyla dayanışma duygularını canlı tutmanın Müslümanlar için önemli bir vazife olduğunu kaydetmişti.

KUDÜS ADIM ADIM İŞGAL EDİLİYOR

İslam’ın sancaktarlığını yapan Büyük Komutan Selahaddin Eyyubi'nin 833 yıl önce Haçlı esaretinden kurtardığı Kudüs, bugün " normalleşme" anlaşmaları adı altında gizli kapaklı hesaplarla sistematik olarak Yahudileştiriliyor. Özellikle Körfez'deki bazı ülkelerin kukla yönetimlerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına attıkları imzalar Kudüs’ü bugün Müslümanların egemenliğine girmekten biraz daha uzaklaştırdı.

Yıldan yıla derinleşen işgal

  • 638 Kudüs, İslam'ın ikinci Halifesi Hazreti Ömer tarafından fethedildi.
  • 1099 Haçlılar Kudüs'ü işgal etti.
  • 1187 Kudüs, 2 Ekim'de Selahaddin Eyyubi tarafından Haçlılardan geri alındı. Selahaddin Eyyubi'nin fethinin ardından şehir, 11 yıllık bir işgalin dışında 1917'ye kadar Müslümanların kontrolünde kaldı.
  • 1917 İngilizler, 9 Aralık'ta 400 yıl Osmanlı İmparatorluğunun himayesinde kalan Kudüs'ü işgal etti. Ingilizler, dünyanın dört bir tarafından gelen Yahudilerin bölgeye yerleşmesine göz yumdu.
  • 1917'de tarihi Filistin topraklarındaki Yahudi nüfusunun 60 bin civarında olduğu tahmin edilirken, bu sayı İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği 1948'de 800 bini aştı.
  • 1948 İsrail, 14 Mayıs'ta bağımsızlığını ilan etti. Arap ülkeleri 15 Mayıs'ta İsrail'e savaş açtı. Savaşı kazanan İsrail, Batı Kudüs'ü işgal ederek şehrin Yahudileştirilmesine yönelik planlarını uygulamaya başladı.
  • 1967 İsrail, Altı Gün Savaşında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı işgal etti.
  • 1980 İsrail, 30 Temmuz'da Kudüs'ü başkent olarak ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.
  • 2017 ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta "Kudüs'ü İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararı imzaladı.
  • 2018 ABD 14 Mayıs'ta Tel Aviv.deki İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı.
  • 2020 İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında varılan normalleşme anlaşmaları için resmi imza töreni, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da yapıldı.
Editör: TE Bilisim