DEMET İLCE / MUHABİR

Bu yazıda en popüler uyku sorunlarını ve hangi uyku pozisyonlarının daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabileceğini inceleyeceğiz.

1. Mide yanması

Asit reflü hastasıysanız semptomlarınızı kötüleştirmeyecek uyku pozisyonlarını seçmeniz önemlidir.

Sol tarafınıza yatmak, midenizi yemek borunuzun altında tutarak asit reflü olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, mide asidinin geri akmasını ve rahatsızlığa neden olmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Yatağınızın baş kısmını 6 ila 8 inç kadar yükseltmek de asit reflü riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, mideyi yemek borusunun altında tutarak asit reflüsünün önlenmesine yardımcı olabilir. Bu ipucu, sırt üstü uyumayı tercih ediyorsanız da yardımcı olacaktır.

2. Boyun ağrısı

Genel olarak boynunuzu desteklemek ve omurga eklemleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için bir yastıkla sırt üstü veya yan yatmanız önerilir.

Yan yatıyorsanız boynunuzu ve omurganızı nötr pozisyonda tutacak kadar kalın, çok yüksek veya çok alçak olmayan bir yastık kullanabilirsiniz. Ayrıca omurganızı nötr pozisyonda tutmak ve kalçalarınız ile belinizin alt kısmı üzerindeki baskıyı azaltmak için dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz.

Sırt üstü uyuyorsanız boynunuzu ve omurganızı nötr pozisyonda tutmak için çok yüksek veya çok alçak olmayan bir yastık kullanabilirsiniz. Boynunuzun doğal kıvrımını destekleyen konturlu bir yastık faydalı olabilir.

Kirayı geciktiren 7 çocuklu aile sokağa atıldı Kirayı geciktiren 7 çocuklu aile sokağa atıldı

3. Uyuyamıyorum ya da uyanamıyorum

Uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek en iyi uyku pozisyonu kişiden kişiye değişir ve sonuçta bu kişisel tercih meselesidir. Ancak uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız deneyebileceğiniz birkaç şey var:

Rahatlatıcı bir yatmadan önce rutin oluşturun . Yatmadan önce gevşemenize yardımcı olacak sakinleştirici bir ritüel geliştirin. Bu, sıcak bir banyo yapmayı, kitap okumayı veya derin nefes alma veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerini uygulamayı içerebilir.

Yatmadan önceki saatlerde elektronik cihaz kullanmak, TV izlemek veya yoğun egzersiz yapmak gibi uyarıcı faaliyetlerden kaçının.

Yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin hale getirerek uyku ortamınızın uykuya elverişli olduğundan emin olun. Ayrıca rahat yatak takımlarına ve yastıklara yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz.

4. Omuz ağrısı

Omuz ağrınız varsa genel olarak sırt üstü yatmanız tavsiye edilir, böylece omuzlarınızdaki gerginlik daha az olur. Ayrıca etkilenen omzunuzu desteklemek için bir yastığa sarılabilir veya küçük bir yastık kullanabilirsiniz.

5. Sırt ağrısı

Sırt ağrınız varsa dizlerinizin altına bir yastık koyarak sırt üstü uyumayı deneyin. Bu pozisyon alt sırtınızdaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Omurganızın doğal eğrisini korumaya yardımcı olmak için dizlerinizin altına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin.

Yüz üstü yatmaktan kaçının. Yüzüstü uyumak boynunuzu ve sırtınızı zorlayabilir. Bu pozisyonu tercih ederseniz, sırtınızdaki baskıyı azaltmak için leğen kemiğinizin ve karnınızın alt kısmının altına bir yastık yerleştirmeyi deneyin.

6. Horlama

Horluyorsanız genellikle sırt üstü yerine yan tarafınıza yatmanız önerilir. Sırtüstü uyuduğunuzda yer çekimi boğazınızdaki yumuşak dokunun gevşemesine ve solunum yolunuzun tıkanmasına neden olarak horlamaya neden olabilir. Yan yatmak aynı zamanda solunum yolunuzu açık tutmanıza ve horlamayı azaltmanıza da yardımcı olabilir.

Ayrıca ekstra bir yastık kullanarak veya yatağın başını kaldırarak başınızı biraz kaldırmayı deneyebilirsiniz.

7. Bacak krampları

Bacak krampları zararsız olmasına rağmen 10 dakikaya kadar sürebildiği için acı çekmenize gerek yoktur. Gece bacak krampı yaşadığınızda bacak kaslarınızı nazikçe esnetmeyi deneyin.

Bunu, ayağınızı dizinize doğru yukarı doğru esneterek yapabilirsiniz. Bu, krampın hafifletilmesine ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kasların gevşemesine yardımcı olmak için etkilenen bölgeye ellerinizle masaj yapın.

Editör: Demet İlce