Kafeinin uyarıcı etkileri nedeniyle gece geç saatlerde tüketilmemesi gerektiğini biliyoruz. Ancak Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışma, kafeinin beyin üzerindeki etkisinin uykuda bile devam ettiğini gösteriyor.
Elektroensefalogram (EEG) kullanılarak yapılan deneylerde, kafein alan katılımcıların beyin aktivitelerinde artan karmaşıklık gözlemlendi. Beyin, “kritiklik” olarak adlandırılan ve normalde öğrenme ile karar verme gibi işlevlerde verimli kabul edilen bir duruma yaklaştı. Fakat bu durum, derin ve dinlendirici uykuyu engelleyebilir.
GENÇ YETİŞKİNLER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Araştırmada, 20-27 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin bu etkilerden daha fazla etkilendiği görüldü. Bu, gençlerin beyinlerinde daha fazla bulunan adenozin reseptörlerinden kaynaklanıyor olabilir. Adenozin, gün boyunca birikerek uyku ihtiyacını artıran bir molekül. Kafein, bu reseptörleri engelleyerek bizi uyanık tutuyor. Ancak aynı zamanda beyni gece boyunca da fazla aktif tutarak dinlenmesini engelliyor.
Kafeinin derin uykuda görülen delta, teta ve alfa dalgalarını zayıflattığı, özellikle hafıza işlemesi ve bilişsel yenilenmenin yaşandığı non-REM evresini bozduğu da ortaya çıktı. Bilim insanları bu etkinin, beynin gece boyunca düzgün bir şekilde toparlanmasını engelleyebileceğini söylüyor.
Araştırma sonuçları, kafein tüketiminin sadece gündüz değil, gece boyunca da beyinsel fonksiyonları etkileyebileceğini ve özellikle gençlerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor.