Bankalar Kredi Kartı Limitlerinde Uçuk Rakamlar Veriyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine göre, sahip olunan tüm kredi kartlarının limitlerinin toplamı aylık ortalama net gelirin 2 katını geçemez, ikinci ve sonraki yıllar için de 4 katını aşamaz. Ancak, piyasadaki para akışının yavaşlaması nedeniyle bankalar, bu sınırlara uymadan kredi kartı limitlerini yükseltmeye çalışıyor.

Uzmanlar, kredi kartı limitlerinin yükselmesinin, asgari ödeme tutarının da artmasına neden olacağını belirterek, tüketicileri uyardı. Kart limiti ne kadar yüksek olursa, asgari ödeme tutarı da o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle, harcamalarına göre limit belirlemek çok önemli.

Kredi Kartı Limiti Aylık Gelirinizi Geçmemeli

Örneğin, geliriniz 20 bin lira ise, bankadan 40 bin liralık bir limit kabul edilmemelidir. Çünkü, kredi kartı harcama limitiniz gelirinizi geçmemelidir. Aksi takdirde, asgari ödemenizi bile ödeyememeniz durumunda, kredi kartı borcunuz faize girecek ve bu da sizin için büyük bir yük oluşturacaktır.

Tüketiciler Dikkatli Olmalı

Tüketiciler, bankaların kredi kartı limit arttırma tekliflerini gelirlerine göre talep etmeli ve aylık ödemelerini gelirlerinin üstüne çıkmamasına özen göstermelidir.

Kredi Kartı Limiti Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Eğer kredi kartı limitiniz 25 bin TL'nin altındaysa kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarı, hesap özeti borcunuzun yüzde 20'si olarak hesaplanır. Örneğin, ekstrenizde gözüken toplam borç 10.000 TL ise son ödeme tarihinden önce 2.000 TL'lik bir ödeme yaparak kalan borcunuza gecikme faizi uygulanmasından kurtulabilirsiniz.

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Kredi kartı limiti belirlerken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler şunlardır:

Türkiye'nin nisan ayında ihracatını en fazla artırdığı ülke: Romanya Türkiye'nin nisan ayında ihracatını en fazla artırdığı ülke: Romanya

Aylık geliriniz
Harcama alışkanlıklarınız
Kredi notunuz
Aylık geliriniz, kredi kartı limitinizi belirlerken en önemli faktördür. Geliriniz ne kadar yüksekse, kredi kartı limitiniz de o kadar yüksek olabilir. 

Editör: Haber Merkezi