Volkswagen ile sendikalar arasında devam eden maaş ve iş güvencesi müzakereleri sonuçsuz kalırken, işçiler dört saatlik bir iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şirket, Avrupa’da düşen talep ve Çin’de artan rekabet nedeniyle maliyetleri azaltmak için 10 milyar euroluk tasarruf planını uygulamayı hedefliyor.
Volkswagen, Almanya’daki bazı fabrikaların kapatılması ve maaşların %10 oranında azaltılması gibi adımlar atmayı planlarken, sendikalar bu tasarruf yöntemlerini eleştiriyor. Sendikalar, şirketin önerilen tasarruf planına karşı 1,5 milyar euro tasarruf sağlayacak bir alternatif sundu ancak şirketin baş müzakerecisi Arne Meiswinkel, “Bu teklif sürdürülebilir bir çözüm için yeterli değil” diyerek öneriyi reddetti.
Sendikalar ve İşçilerin Talepleri
Volkswagen’in ana fabrikası Wolfsburg’da geçen hafta düzenlenen bir mitingde konuşan baş işçi temsilcisi Daniela Cavallo, “Yönetim ve hissedarlar da üzerlerine düşeni yapmalı. Hepimiz eşit şekilde katkıda bulunmalıyız” dedi. İşçiler, iş güvencesi sağlanmadığı takdirde 2025 yılında daha büyük çaplı grevlerle devam edeceklerini belirtti.
Hükümetin Yaklaşımı ve İleriye Dönük Beklentiler
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da tartışmalara katılarak, Volkswagen’i fabrika kapanışlarını ertelemeye çağırdı. Scholz, “Bu konuda karar, şirket ve çalışan temsilcileri arasında alınmalı” dedi.
Volkswagen Yönetiminin Perspektifi
Volkswagen yönetimi, Almanya’daki yüksek işçilik maliyetlerinin rekabet edebilirliği tehdit ettiğini savunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, “Fazla kapasitemizi ve fabrika maliyetlerini düşürmeden ekonomik zorluklarla başa çıkmamız mümkün değil” ifadelerine yer verildi.
Baş müzakereci Meiswinkel ise, "Daha fazla tasarruf potansiyeli bulmamız şart. Ancak bu şekilde 2030’lara kadar sürdürülebilir bir ürün portföyüne yatırım yapabiliriz" diyerek maliyet düşürme hedeflerine dikkat çekti.