Endonezya açıklarında deniz tabanından çekilen kumlarla oluşturulan yapay bir ada, tarihin derinliklerinden gelen büyük bir keşfe sahne oldu. Bilim insanları, bu yeni adada 6.700'den fazla balık, sürüngen ve memeli fosili buldu. Bunların arasında iki adet Homo erectus kafatası kalıntısı da yer alıyor.

Daha önce yalnızca Java Adası’nda varlığı bilinen Homo erectus’un, su altında kalmış Sundaland bölgesinde de yaşamış olabileceği ortaya çıktı. Araştırmalar, bu bireylerin yaklaşık 140 bin yıl önce burada bulunduğunu gösteriyor.

Yıllardır aranan mezarla ilgili heyecanlandıran keşif! Kraliçe Kleopatra sulara mı gömüldü?
Yıllardır aranan mezarla ilgili heyecanlandıran keşif! Kraliçe Kleopatra sulara mı gömüldü?
İçeriği Görüntüle

Resim 2025 05 27 095212388

TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM

Leiden Üniversitesi’nden arkeolog Harry Berghuis’e göre, bu fosiller kurumuş nehir yataklarından geldi. Bölge o dönemde savan benzeri bir yapıya sahipti. Fosiller arasında su aygırları, filleri, gergedanlar, Komodo ejderleri ve soyu tükenmiş büyük kediler de bulundu.

Su kaplumbağaları ve iri otçullara ait kemiklerde avlanma ve kemik iliği tüketimine dair izler bulunması, Homo erectus’un avcılık yeteneklerinin sanılandan fazla olduğunu düşündürüyor. Berghuis, bunun diğer insan türleriyle olası etkileşime işaret ettiğini söylüyor.

Java Adası, Homo erectus’un son yaşam alanı olarak bilinirken, bu keşif türün çok daha geniş bir alana yayılmış olabileceğini gösteriyor. Sular altında kalmış bu eski dünyanın gizemleri, yapılacak yeni kazılarla daha da aydınlanabilir.

Muhabir: Berfin Bitirim