Günümüzde karmaşık yaşamı mümkün kılan oksijen, Dünya’nın atmosferinde kalıcı bir bileşen değil. 2021’de yayımlanan bilimsel bir çalışmaya göre, önümüzdeki 1 milyar yıl içinde atmosferdeki oksijen seviyesi dramatik bir düşüş yaşayacak ve Dünya, 2.4 milyar yıl önceki "Büyük Oksidasyon Olayı" öncesi hâline geri dönecek.

Toho Üniversitesi'nden çevre bilimci Kazumi Ozaki ve Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Chris Reinhard tarafından yürütülen araştırma, Güneş'in parlaklığının artması ve karbon döngüsündeki değişimlerin, oksijen üretimini sağlayan fotosentetik canlıların yok olmasına yol açacağını gösteriyor.

Resim 2025 06 03 110902939

Endonezya’dan Türkiye’ye güven: 48 adet KAAN savaş uçağı için anlaşma imzalandı
Endonezya’dan Türkiye’ye güven: 48 adet KAAN savaş uçağı için anlaşma imzalandı
İçeriği Görüntüle

BİR MİLYON KAT AZALACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Araştırmada kullanılan detaylı modeller, Dünya’nın atmosferindeki oksijenin yaklaşık bir milyon kat azalacağını öngörüyor. Bu da oksijenle yaşayan tüm canlıların sonunu getirecek. Bilim insanları, bu değişimin 'nemli sera etkisi' ve su kaybı gibi daha önce öngörülen felaketlerden daha önce gerçekleşeceğini belirtiyor.

Atmosferin yeni hâli, yüksek metan, düşük karbondioksit seviyeleri ve ozon tabakasının tamamen yokluğu ile tanımlanacak. İnsanlık için bu süreç, Dünya’dan ayrılmayı başaramazsak sonun habercisi olacak.

Bu bulgular yalnızca Dünya’nın geleceğini değil, aynı zamanda ötegezegenlerde yaşam arayışını da etkiliyor. Çünkü bu sonuçlar, oksijenin yaşamın tek göstergesi olmadığını ve başka biyobelirteçlerin de aranması gerektiğini ortaya koyuyor.

Muhabir: Berfin Bitirim