Sonbahar ordu kurdu, dünya çapında 80'den fazla ülkede gıda güvenliğini tehdit eden bir zararlı olarak hızla yayılmaya devam ediyor. Bu zararlı, mısır tarlalarına büyük zarar veriyor ve küresel ticaretle birlikte Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya gibi uzak bölgelere de yayıldı.

ZARARLIYI KONTROL ALTINA ALMAK ZOR: KİMYASAL PESTİSİTLERİN YETERSİZLİĞİ

Kimyasal pestisitler, ordu kurdunun yayılmasını engellemek için yaygın bir yöntem olmasına rağmen, bu zararlılar hızla kimyasal ilaçlara karşı direnç geliştirebiliyor. Bu durum, bilim insanlarını ve çiftçileri, daha etkili alternatifler aramaya yönlendiriyor.

AVUSTRALYA'DAN UMUT VEREN ÇÖZÜM: MANTARLAR

Japonya'da ulusal tıp sınavını başarıyla geçen yapay zeka geliştirildi Japonya'da ulusal tıp sınavını başarıyla geçen yapay zeka geliştirildi

Avustralya Tarım Bakanlığı (DPI) tarafından yapılan yeni bir araştırma, sonbahar ordu kurtlarıyla mücadelede umut verici bir çözüm sundu. Beş Avustralya'ya özgü mantar türü, ordu kurtlarını 24 saat içinde öldürebiliyor. Özellikle Nomuraea rileyi mantarı, ordu kurdunun derisine yapışarak onu içeriden yiyerek öldürüyor.

MANTAR VE BAKTERİLER

Diğer mantar türlerinden Beauveria bassiana ve bazı bakteriler de ordu kurtları üzerinde etkili sonuçlar veriyor. Bacillus thuringiensis (Bt) bakterisi, ordu kurdunun bağırsaklarında delikler açarak ölümüne yol açıyor.

BİYOLOJİK KONTROLÜN GELECEĞİ

Araştırmaların hala erken aşamada olduğu ve mantarların geniş çapta kullanımı için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. Ancak biyolojik kontrol ajanlarının doğru kullanıldığında oldukça etkili olabileceği vurgulanıyor.

Mantarların çevreye zararlı etkileri, kimyasal böcek ilaçlarına kıyasla çok daha düşük olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle mantarların, sonbahar ordu kurduyla mücadelede önemli bir alternatif olabileceği düşünülüyor.

Editör: Berfin Bitirim