Alman bilim insanları, Hawaii volkanlarından alınan kayaçlarda altının çekirdekten yeryüzüne doğru yolculuğuna dair kanıtlar buldu.
Dünya'nın çekirdeği altınla dolu ve bu altın, mantodan geçerek yüzeye doğru sızıyor. Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Hawaii'deki volkanik kayalarda yaptıkları incelemeler sonucunda, altın ve diğer değerli metallerin Dünya’nın çekirdeğinden mantoya, oradan da yüzeye ulaştığını gösteren izotop kanıtlarına ulaştı.
Araştırmanın başındaki jeokimyacı Dr. Nils Messling, “İlk sonuçlar geldiğinde, gerçekten altına ulaştığımızı fark ettik,” diyerek keşfin önemini vurguladı. Ekip, Hawai adalarından alınan bazalt kayaçlarında yaptığı analizlerde, Dünya'nın çekirdeğine özgü olan rutenyum-100 izotopuna normalden çok daha yüksek oranda rastladı.
Bu bulgu, yalnızca rutenyum değil, altın, paladyum, platin ve rodyum gibi “siderofil” yani çekirdeği tercih eden elementlerin de yüzeye sızmakta olduğunu gösteriyor.
Bilim insanlarına göre, Dünya’nın çekirdeği gezegen oluşurken ağır metalleri içine çekerek büyük miktarda altını da bünyesine aldı. Öyle ki, çekirdekteki altın miktarı, tüm kara parçalarını 50 santimetre kalınlığında altınla kaplayabilecek seviyede.
Araştırma, çekirdeğin düşündüğümüz kadar yalıtılmış olmadığını ve süper sıcak manto kütlelerinin yer kabuğuna ulaştığını ortaya koyuyor. Göttingen Üniversitesi’nden jeokimyacı Matthias Willbold, “Bu keşif, sadece gezegenimizin yapısı hakkında değil, diğer kayalık gezegenler hakkında da yeni bilgiler sunuyor,” dedi.
Bilim insanları, altının doğrudan ulaşılabilir olmadığını, ancak bu tür çalışmaların Dünya’nın iç yapısını daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu söylüyor.