Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı"nı Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu.

Plan kapsamında yerli coğrafi bilgi sistemi, e-Devlet platformuna entegre edilerek vatandaşların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin kullanımına açıldı.

ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI YAYIMLANDI

Bakanlığa bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan eylem planı, 5 amaç, 26 hedef ve 101 eylemden oluşuyor. Planda, doğru, standart ve kaliteli coğrafi bilginin üretimini garanti altına almak ve bu verilerin paylaşımını yaygınlaştırmak için izlenecek yöntemler belirlendi.

BAKAN KURUM: AFETLERDE BİLGİ AKŞIMI HIZLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eylem planıyla özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan coğrafi verilerin paylaşımının hızlanacağını ifade etti. Kurum, "Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve üniversiteler ihtiyaç duydukları tüm verilere tek tıkla ulaşabilecek," dedi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ERİŞİM KOLAYLIĞI

Platform, e-Devlet Kapısı üzerinden erişime açılarak vatandaşların bulundukları bölgeye ilişkin coğrafi verilere anında ulaşmalarına imkan tanıyor. Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve özel sektör de platformdan faydalanabilecek.

Yerli Coğrafi Bilgi Sistemi E Devlet Üzerinden Hizmete Açıldı2

630 COĞRAFİ KATMANLA HİZMET SUNULUYOR

Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'nda 630 coğrafi katman yer alıyor. Platformda, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, veri talep ve paylaşım hizmetleri sunuluyor. Platform, mevcut durumda 14 bin kullanıcıya hizmet verirken, e-Devlet entegrasyonu sayesinde 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor.

Bisikletten düştü: 8 yaşındaki Zeynep yaşamını yitirdi Bisikletten düştü: 8 yaşındaki Zeynep yaşamını yitirdi

AFET VE ACİL DURUMLARDA HIZLI MÜDAHALE İMKANI

e-Devlet entegrasyonuyla afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi verilerin paylaşımı daha hızlı sağlanacak. Afet sırasında coğrafi katmanlar detaylandırılarak, müdahale ekiplerinin sahadaki durumu daha net görmeleri sağlanacak.

Plan kapsamında coğrafi bilgi sistemleri alanında teknoloji standartları geliştirilecek, yapay zeka, makine öğrenimi ve uzaktan algılama gibi ileri teknolojiler desteklenecek. Ayrıca hava fotoğrafları ve uydu görüntülerinden oluşan bir arşiv altyapısı oluşturulacak.

KAMUDA CBS BİRİMLERİ KURULACAK

Kamu kurumları ve yerel yönetimlerde coğrafi bilgi sistemleri birimleri kurulacak, çalışanların bu alandaki bilgi düzeyi artırılacak. Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) standartlarına uyum sağlamak amacıyla kamu personeline eğitimler verilecek.

VERİ KALİTESİ VE SERVİS KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Ulusal coğrafi veri altyapısı güçlendirilerek verilerin doğruluğu, güncelliği ve erişim hızı artırılacak. Akıllı şehir projeleriyle entegrasyon sağlanarak, coğrafi verilerin kamu hizmetlerinde kullanımı yaygınlaştırılacak.

Vatandaşlar, yerli coğrafi bilgi sistemine e-Devlet Kapısı ya da https://tucbs.gov.tr adresinden erişim sağlayabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi