Leyla İlhan-Muhabir

Söz konusu analizde öne çıkan detaylar şu şekilde: 
" Suudi Arabistan, karbondan arındırma ve temiz enerji işbirliklerinin yanı sıra, özellikle Asya ülkelerinin yenilenebilir enerjisine yönelik yatırımlarını güçlendiriyor. Geçtiğimiz yıl Krallık, bölge genelinde enerji koridorlarını genişletmek amacıyla Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile önemli anlaşmalar imzaladı. Üstelik Suudi Arabistan ve Güney Kore altyapı ve enerji teknolojisi ihracatında beraber çalışıyor. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman geçen ay Krallık'ta bir yatırım forumuna katıldı. Haziran ayında Koreli yüklenici Hyundai Engineering and Construction'ın, Suudi Arabistanlı Aramco ile Krallık'taki bir petrokimya tesisi için çalışmak üzere 5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığı duyuruldu. Aramco ayrıca ortak bir petrol depolama işi için Korea National Oil ile bir anlaşma imzaladı ve amonyak üretim projesi söz konusu olduğunda Korea Electric Power ve çelik üreticisi POSCO Holdings ile işbirliği yapacak." 

"Suudi Arabistan ayrıca ileri temiz teknoloji geliştirmekle ilgilenen küresel şirketler için cazip olabilecek yüksek teknolojili inovasyon merkezlerinin geliştirilmesi için  milyarlarca dolar yatırım yaptı. Krallığın şu anda geliştirilmekte olan 13 yenilenebilir enerji projesi var; bunların en büyüğü 2,6 gigawatt'lık (GW) Al-Shuaibah güneş enerjisi tesisi. Geliştirilmekte olan 13 projenin toplam kapasitesinin 11,3 GW olacağı tahmin ediliyor.Geliştirilmekte olan 13 projenin toplam kapasitesinin 11,3 GW olacağı tahmin ediliyor. Krallık aynı zamanda ACWA Power, Air Products ve NEOM ile ortak girişimle dünyanın en büyük yeşil hidrojen üretim tesisini kuruyor" 

Fransa'da Filistin destekçisi 5 öğrenci gözaltına alındı Fransa'da Filistin destekçisi 5 öğrenci gözaltına alındı

"Suudi Arabistan Avrupa ile Asya'yıdemiryoluyla birbirine bağlamayı amaçlayan çevre dostu koridorları kolaylaştırıyor."

"Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek amacıyla ve gidişatını daha çevre dostu bir yöne çevirme niyetinin açık bir sinyaliyle, dünyanın ilk karayolu olmayan şehri olan NEOM'u inşa etmek için son derece iddialı planlarını duyurdu. Bu proje, lojistik hizmetler sağlayan dünyanın üçüncü büyük nakliye komisyoncusu Danimarka'nın DSV'si ile 10 milyar dolarlık bir ortak girişimin yardımıyla ilerliyor. NEOM Green Hydrogen Company, geçen ay Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki NEOM Limanı'nda ilk rüzgar türbini teslimatını da aldı." 

"Örneğin Suudi Arabistan, Avrupa ve Asya kıtalarını demiryoluyla birbirine bağlamayı amaçlayan çevre dostu koridorları kolaylaştırıyor.Suudi Arabistan ve ABD Eylül ayında, Krallık topraklarından geçen kıtalararası yeşil geçiş koridorlarının oluşturulması konusunda işbirliği yapmalarını sağlayacak bir mutabakatta bulundu. Bu aynı zamanda yenilenebilir elektriğin ve temiz hidrojenin ülkeler arasında paylaşılmasına yardımcı olacak ve ekonomik çeşitliliği ilerletecektir. ABD dünyanın ikinci büyük güneş enerjisi üreticisi olmasına rağmen, Suudi Arabistan Orta Doğu'ya açılan bir kapıdır ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisinin kitlesel dağıtımı için açık bir aday.Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030'u sayesinde Krallık, yenilenebilir enerji programını önemli ölçüde genişletti ve söz konusu temiz enerjiyi tanıtmada dünya çapında zirveye taşıdı."

Editör: Berfin Bitirim