Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2017-2024 yılları arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat trenlerinde yaklaşık 7,8 milyon engelli yolcunun ücretsiz seyahat ettiğini açıkladı. Uraloğlu, hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler için ulaşımı kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
100 MİLYON LİRALIK AR-GE DESTEĞİ
Bakan Uraloğlu, “Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında yürütülen çalışmalarla, ulaşımın herkes için eşit ve güvenli hale getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu kapsamda "Herkes için engelsiz ulaşım" temalı 12 AR-GE projesine toplam 100 milyon lira karşılıksız destek sağlandığını ifade etti.
Desteklenen projeler arasında yapay zeka tabanlı trafik sinyalizasyon sistemleri, engelsiz kavşak uygulamaları ve gerçek zamanlı rehberlik sistemleri yer aldı. Uraloğlu, bu çalışmalarla özellikle dezavantajlı grupların ulaşım sistemlerinden bağımsız şekilde faydalanabilmesini amaçladıklarını belirtti.
40 HAVALİMANI ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ ALDI
Ülke genelindeki 40 havalimanının erişilebilirlik belgesi aldığını belirten Uraloğlu, Sivas Nuri Demirağ ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanları’nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen "Erişilebilirlik Ödülleri" kapsamında dereceye girdiğini hatırlattı.
TURUNCU MASA UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILIYOR
2019 yılında hayata geçirilen “Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası” uygulamasıyla engelli bireylerin trenle güvenli ve konforlu seyahat etmesinin sağlandığını belirten Uraloğlu, bu hizmetin tüm ulaşım türlerine yaygınlaştırılması için çalışıldığını açıkladı.
2025'İN İLK 4 AYINDA 350 BİN ENGELLİ YOLCUYA HİZMET
Uraloğlu, 2025’in ilk dört ayında ise YHT ve ana hat trenlerinde 350 bin 378 engelli yolcuya ücretsiz seyahat hizmeti sunulduğunu aktardı. Ayrıca Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında, 2025’te 531 bin 76 engelli vatandaşın şehirlerarası otobüs seyahatlerinde yüzde 40’a varan indirimden yararlandığı bilgisini paylaştı.
“HERKES İÇİN HAREKETLİLİK” MOBİL UYGULAMASI GELİYOR
Bakanlık olarak dijital çözümler üzerinde de çalıştıklarını belirten Uraloğlu, engelli bireylerin ulaşım sürecini kolaylaştıracak “Herkes İçin Hareketlilik” adlı mobil uygulamanın hazırlandığını, bu uygulamada işaret dili çağrı merkezi desteği gibi modüllerin yer alacağını söyledi.
E-DEVLET VE PTT HİZMETLERİ ERİŞİLEBİLİR HALE GETİRİLDİ
Uraloğlu, e-Devlet İletişim Merkezi’nin işitme engellilere görüntülü ve yazılı destek sunduğunu, 2025’in ilk dört ayında 45 bin 150 kişiye hizmet verildiğini aktardı. Ayrıca PTT tarafından engelli vatandaşların maaşlarının evlerinde teslim edildiğini, 2024’te 467 bin 239 ve 2025’in ilk 4 ayında 145 bin 441 kişinin bu hizmetten faydalandığını söyledi.
Uraloğlu, “Engelli bireylerin yaşamın her alanına tam ve etkin katılımı için ulaşım hizmetlerimizi onların ihtiyaçlarına göre şekillendirmeye devam ediyoruz” dedi.