Geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanımız tarafından ve son 50 yılın en yüksek zam oranına sahip bir asgari ücret açıklandı. Tarafların uzlaşısıyla açıklanan asgari ücret tutarından emekçiler oldukça memnun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücretle Asgari ücrete şu ana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız" ifadeleri emekçilerin beklentilerini artırmıştı. Nitekim beklentilerin üzerinde bir artış ve yenilikle tarihi bir asgari ücret düzenlemesi yapılmış oldu. Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle 2022 yılında en düşün asgari ücreti net 4253 TL olarak uygulanacaktır. Bir önceki yıla göre %50 oranda yapılan zam yapılması anlamına gelen asgari ücrette Gelir ve Damga Vergisi muafiyeti de verilen bir diğer tarihi müjdelerden birisi oldu.

Dünya ekonomik olarak zor zamanlar geçirirken Türkiye’nin tarihi bir zamla vatandaşın alım gücünü düşürmemesi şüphesiz olarak devletimizin gücünü gösteriyor. Emekçilere düşen ise çalışarak katma değer üretmesi devletine sahip çıkmak olacaktır.

Asgari ücrete gelen zamla birlikte birçok kalemde de değişiklik yaşandı. Asgari geçim indirimi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, Genel Sağlık Sigortası primi, SGK idari para cezaları gibi kalemlere asgari ücrete gelen artış oranında zam yapılacak. Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 lira iken 2022 yılına ait kıdem tazminatı tavanı 12 bin 976 liraya yükseldi.

2021'de işsizlik maaşı en düşük 1.420,14 liraya, orta kademede 1.688,91 liraya, en yüksek de 2 bin 840,28 liraya çıkmıştı. 2022 yılında ise en düşük işsizlik maaş 2137 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2541 lira en yüksek işsizlik maaşı da 4272 lira oldu.

VERGİ MUAFİYETİ

Tüm çalışanları ilgilendiren vergi muafiyeti tarihi bir yenilik oldu.

Normal şartlarda bir çalışanın aylık brüt ücretinden SGK keseneği, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilerek net ücreti eline geçer. Yapılan açıklama ile asgari ücretlilerden Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilmeyecek. Bu düzenleme yıllardır konuşulan lakin hayata geçirilmemiş bir düzenlemedir.

Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadar geliri vergiden muaf olması bütün çalışanları ilgilendiren büyük bir yenilik olmuştur.

ASGARİ ÜCRETLİDE AGİ

Asgari ücretlilerde vergi kesintileri kaldırıldığı için AGİ uygulaması kalktı. Asgari ücretliler dışında diğer çalışanlar bakımından vergi muafiyeti olacağından muafiyet sınırına kadar AGİ uygulaması olmayacaktır. Belirtilen tutar aştıktan sonra asgari ücretliler haricindeki diğer çalışanlar için gelir vergisi damga vergisi gündeme gelecek ve doğal olarak AGİ uygulanacaktır.

Vergi düzenlemesinin Önümüzdeki hafta Meclis’te yasalaşması bekleniyor.

Dünya ekonomisinin bu kadar çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye’nin emekçilerine ve vatandaşlarına eşi benzeri görülmemiş zam yapması milletine sahip çıkmaktır. Emekçiler olarak bizlerde devletimize milletimize sahip çıkmak için elimizi değil gövdemizi taşın altına koyacağız ve durmadan yorulmadan çalışacağız.