Gas Infrastructure Europe verilerine göre, Avrupa Birliği’ndeki (AB) doğal gaz depolarının doluluk oranı 10 Şubat 2025 itibarıyla yüzde 48,5’e gerileyerek kritik bir seviyeye indi.
Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 67 seviyesindeydi. AB içindeki en düşük doluluk oranı yüzde 29,9 ile Fransa'da kaydedilirken, Ukrayna’da bu oran yüzde 9,3, Birleşik Krallık'ta ise yüzde 25,7 oldu.
Portekiz tam doluluk oranıyla dikkat çekerken, İsveç yüzde 88 ve İspanya yüzde 69 doluluk oranıyla öne çıktı. Bu durum, Avrupa'da enerji arz güvenliği konusunda endişeleri artırdı.
ENERJİ KRİZİ DERİNLEŞTİ
Ukrayna ile Rusya arasındaki gaz transit anlaşmasının 31 Aralık 2024'te sona ermesi, enerji krizini daha da derinleştirdi. Bu durum piyasalarda panik yaratırken, Hollanda merkezli TTF borsasında doğal gaz fiyatları megavatsaat başına 58,75 avroya kadar yükseldi.
RIE enerji uzmanı Francesco Sassi, AB’nin enerji güvenliğini sağlamak için attığı adımların yetersiz olduğuna dikkat çekerek, "Enerji krizi henüz sona ermedi" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN SANAYİ HAMLESİ
Avrupa enerji krizine karşı mücadele ederken, Türkiye imalat sanayisinde tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayisi üretim endeksi Aralık 2024'te yıllık bazda yüzde 6,8 artarak 133,4 ile rekor seviyeye ulaştı.
Bu artışta HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi teşvikler etkili oldu. Yüksek teknolojili ürünlerin imalatı, endekse 4,5 puanlık katkı sağlarken, diğer ulaşım araçları (4 puan), fabrikasyon metal ürünleri (1,4 puan) ve orta-düşük teknoloji ürünleri (1,1 puan) de büyümeye destek verdi.
TÜRKİYE'NİN STRATEJİK AVANTAJI
Avrupa’nın enerji kriziyle boğuştuğu bir dönemde Türkiye’nin sanayi üretiminde rekorlar kırması, enerji bağımlılığını azaltan politikaların ve yüksek teknoloji odaklı yatırımlarla desteklenen bir sanayi modelinin başarısı olarak yorumlanıyor. Bu başarı, Türkiye’nin bölgesel bir sanayi ve enerji merkezi olma vizyonunu da güçlendiriyor.