Bilim insanları, bugüne kadar imkânsız olduğu düşünülen bir keşfe imza attı. Güneş'in yalnızca yüzde 21'i kadar kütleye ve yüzde 23’ü kadar çapa sahip TOI-6894 adlı kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dev bir gaz gezegen bulundu. Satürn büyüklüğündeki bu gezegen, TOI-6894b olarak adlandırıldı ve mevcut gezegen oluşum modellerine büyük bir meydan okuma niteliği taşıyor.
Warwick Üniversitesi'nden astrofizikçi Edward Bryant liderliğindeki ekip, NASA'nın TESS teleskobunun verilerini tarayarak 91 binden fazla düşük kütleli yıldız arasında bu olağanüstü gezegeni tespit etti. Ardından Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) dev teleskobu VLT ile yapılan gözlemler, bu gezegenin yıldızın ışığında yüzde 17’lik bir karartmaya neden olduğunu ortaya koydu.
JÜPİTERİN YÜZDE 17'Sİ KADAR
TOI-6894b'nin çapı yaklaşık 120 bin kilometre ve kütlesi Jüpiter’in sadece yüzde 17’si kadar. Bu da onun, hafif ve kabarık bir atmosfere sahip olduğunu düşündürüyor. Derin geçişleri sayesinde gezegenin atmosferi hakkında detaylı analizler yapılabileceği belirtiliyor. James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile yapılacak gözlemlerle, gezegenin atmosferinde metan gibi elementlerin izine ulaşılması bekleniyor.
Bu keşif, düşük kütleli yıldızların da dev gezegenler barındırabileceğini göstererek, gezegen oluşumuna dair bilinen tüm teorileri gözden geçirme ihtiyacını doğurdu. Bilim insanları bu “imkânsız” sistemin nasıl oluştuğunu anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.