Geçen hafta yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgını ile ilgili yazıyı yazdığımda ölü sayısı 41, hastalık tespit edilen kişi sayısı ise 1.287’idi. Uzakdoğu ülkeleri haricinde hastalık henüz ABD, Fransa ve Avustralya’da görülmüştü. Ancak geçmiş tecrübelerden bu sayıların hızla aratacağını tahmin edebiliyorduk. Zira bir hafta içinde enfeksiyona yakalanan insan sayısı yaklaşık 10 kat artarak 1 Şubat itibariyle 11.953’e, ölü sayısı ise 259’a yükseldi. Ayrıca hastalık Kanada, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, İspanya, Finlandiya, İsveç, İngiltere ve İrlanda olmak üzere dört kıtaya yayıldı.

 

Kapıda bir de kuş gribi salgını var!..

 

Salgınla mücadelede şeffaflığın önemi bir kez daha ortaya kondu

1997’deki kuş gribi ve 2002-2003’deki SARS’ta olduğu gibi, yeni koronavirüs de Çin’de ortaya çıktı ve dünyaya yayıldı. Daha önceki salgınlarda olduğu gibi Çinli yetkililerin ilk etapta virüsü, hafif seyirli, tedavi edilebilir bir etken olarak küçümsemelerine ve hatta bazı haberlerin sansürlenmesine rağmen internet kullanımının çok yaygın olması ve Çin’in küresel dünyanın önemli bir aktörü olması yeni koronavirüs hakkındaki bilgilerin hızla yayılmasına neden oldu. Önüne geçilemeyen bu durum ilerleyen süreçte Çinli yetkililerin daha şeffaf bir politika izlemelerini sağladı. Hastalık hakkındaki bilgilerin paylaşılmasıyla ülkemizde olduğu gibi pek çok ülkede etkin tedbirler alınarak salgının daha hızlı yayılmasının önüne geçildi.

 

Sağlık Bakanlığımızın başarılı operasyonu

 

Çin’in Wuhan kentinde bulunan 32 vatandaşımız ile birlikte 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Arnavutluk vatandaşı Sağlık Bakanlığımız tarafından planlanan tahliye operasyonu kapsamında askeri uçakla Ankara’ya getirilerek Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde 14 gün süreyle gözlem altına alındı.

Sağlık Bakanlığımız tarafından sergilenen bu profesyonel tutum, sadece salgınla etkin mücadele açısından değil aynı zamanda devletin vatandaşlarına verdiği değeri göstermesi açısından son derece önemliydi.

 

Yeni koronavirüs göçmen kuşlarla taşınabilir mi?

 

Her ne kadar yeni koronavirüsün daha çok hastalık belirtisi gösteren insanlardan öksürme ve hapşırma ile yayıldığı ifade edilse de hayvan hastalığı olduğu ve bir hayvan pazarında ortaya çıktığı unutulmamalı.

Pek çok ülke Çin’e uçak seferlerini ve hayvan hareketlerini sınırlandırdı. Ancak bulaşıcı hastalıklar yayılmak için alternatif yollar bulabiliyor. Hatırlanacağı gibi 2005-2006 yıllarında kuş gribi alt tipi olan H5N1 salgını Uzakdoğu’da yoğun olarak görülmüş ve sonrasında göçmen kuşlarla bazı Akdeniz ve Karadeniz ülkelerine taşınmıştı.

Henüz bu yönde bir bilgi yok. Ancak ülkemizin Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında iki büyük kuş göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle bu konuda uyanık olunması gerekiyor.