Türkiye’de çamaşır kurutmak zaman zaman problem olabiliyor. Bu nedenle genelde evlerin içinde çamaşırlıkları kullanarak kıyafetlerimizi kurutmaya çalışıyoruz. Ancak uzmanlar, kapalı alanlarda çamaşır kurutmanın sağlık açısından önemli sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor.
KÜF RİSKİ DOĞURUYOR
Havalandırması yetersiz olan alanlarda ıslak çamaşır kurutmak, küf oluşumuna katkıda bulunabilir ve bu da ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Küf, genellikle duvarlarda siyah veya yeşil lekeler şeklinde görülür ve küf kokusuyla kendini belli eder. Soğuk ve nemli ortamlarda hızla çoğalabilen küf, havaya mikroskobik sporlar yayarak solunum yoluyla vücuda girebilir. Uzun süre küf sporlarına maruz kalmak, ciddi sağlık sorunlarına ve bazı durumlarda ölüme bile yol açabilir.
EVİN HANGİ BÖLÜMLERİ DAHA RİSKLİ?
Özellikle banyolar ve nemli duvarlar, yüksek nem seviyeleri nedeniyle küf oluşumuna daha yatkındır. Bu yüzden, iç mekanlarda çamaşır kuruturken iyi bir havalandırma sağlamak, küf oluşumunu önlemek ve sağlığı korumak açısından büyük önem taşır.
KİMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, küf sporlarını soluduklarında ciddi enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Küfler, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, astım, kistik fibrozis ve ağır sigara kullanımı nedeniyle gelişen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi rahatsızlıkları olan kişilerde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Astımı olan bireylerde, küf sporları solunum yollarında iltihaplanmaya yol açarak nefes almayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda ise bu sporlar, solunum yollarını tıkayarak akciğerlerde kanamalara neden olabilir. Küf sporları, çim gibi ince dallar oluşturan mantar miselleri geliştirerek akciğerlere zarar verebilir.
KÜFÜ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?
Evinizi küften korumanın en iyi yolu evinizi iyi havalandırdığınızdan emin olmaktır. Ayrıca, nem seviyesini düşürmek için şu önlemleri alabilirsiniz:
Dehumidifier (nem alma cihazı) kullanın
Çamaşırları kapalı alanda kuruturken ısıtmalı çamaşır askısı tercih edin
Odaları düzenli olarak havalandırın
Banyodan sonra nemin birikmemesi için pencereleri açın veya havalandırma fanı kullanın