2) Hiperaktivitesi olan çocuklar:

Bitmek bilmeyen bir enerjileri vardır.Onu sadece takip etmek bile sizi yorar.Oturmak zorunda kaldıklarında elleri,ayakları kıpır kıpır olur.Özellikle ilkokul birinci sınıftayken sıralarını sürekli terk ederler.Sınavlar onlar için işkence gibidir.Bazen 5 dakikada ödev yaptıkları olur.Hareket etme uğruna riskli işlere girişirler.Sürekli keşif halindedirler.Kas koordinasyonları tam gelişmediğinden sık sık sakarlık yaparlar.Yürümeleri erken olur. Hatta pek çoğu emeklemeden yürür.

Hiperaktivitesi olan çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Doğasına müdahale etmeyin.Duygusal bağ kurun.

Disipline önem verin.Dayaktan kaçının.Doğrulara odaklanın.Sakinleşmeyi öğretin.Şekerden uzak tutun.Öğretmenle işbirliği yapın.Destek alın.Gerekli derslerde özel öğretmenle ders yapmasına olanak sağlayın.

Eğlenmeyi öğrenin.

Doğru yönlendirilirse

İş bitirici olmaları,enerjik,aktif ve hızlı olmaları bakımından iyi yönlendirilirse çok başarılı iş adamları olmaları kaçınılmazdır.Pek çoğu bilgisayarı mükemmel kullanır.Başarılı bir bilgisayar programcısı olmaları yüksek ihtimaldir.Ünlü sporcuların büyük bir kısmının özgeçmişine bakıldığında özellikle okul yıllarında hiperaktivitelerinin olduğunu göreceksiniz.

3) Dürtüselliği olan çocuklar:

Bir şey yapmadan önce sonunu düşünemezler.Söz ve davranışlarının ortama uygun olup olmadığını kontrol edemezler.Kışkırtılmaya,tahrik edilmeye çok müsaittirler.Tehlikeye gözü kara atlarlar.Sınıfta söz almadan konuşurlar.Sıra beklemek onlara işkence anlamına gelir.Kurallara uymakta çok zorlanırlar.Ağır şakalar onlardan sorulur.Dışlanmaya en çok maruz kalan çocuklardır.İsteklerini erteleyemezler.Heyecan ve keyif veren şeylerle ilgilenirler.Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar içinde ruhsal sorunları en çok yaşayan gruptur.

Dürtüselliği olan çocuklara nasıl yaklaşılmalı, neler yapılmalı?

Sabırlı olun.Destek alın.Duygusal bağ kurun.Dayaktan kaçının.Puanlama yöntemi etkilidir.Öğrenme stillerini fark edin.Bütünden parçaya gidin.Koleksiyona teşvik edin.Ataklığını kullanın.Spora yönlendirin.Ödüllendirin.İmkânlarınız el veriyorsa öğrenci sayısı az olan sınıflarda okumasını sağlayın.

Doğru yönlendirilirse

Özellikle adrenalin sporlarında dünya çapında başarı elde edebilirler.Hızlı karar vermenin ve cesur olmanın son derece önemli olduğu borsacılık alanında çok sayıda başarıya imza atabilirler.Başarılı bir bilgisayar programcısı olmaları yüksek ihtimaldir.Bu çocuklar büyüdüklerinde önemli birer koleksiyonerDisipline olduklarında son derece başarılı askeri dehalar ortaya çıkabilir.