Aylardır insanlığımızdan vuruluyoruz. Bu da olmaz dediğimiz hangi vahşet varsa her gün defalarca İsrail eliyle gerçekleşiyor. Vicdanlarımız ağır hasar aldı. Çocuklarımızın yüzüne şefkatle bakamıyor, ailece kurulan iftar sofralarında bu vicdan yüküyle huzur bulamıyoruz.

Bunca olan biten zalimliğin karşısında kendimizi sık sık sorguluyoruz. Suçluluk hissi yakamızı bırakmıyor.

Gelinen noktada bir şey daha oldu; başka bir dünyanın kapıları aralanıyor. Dünyada İslamofobi denilen kurgusal düşmanlık yerini İslam’a olan meraka bırakmaya başladı ve kitleler hâlinde bir hakikate dönüş yolculuğunun ilk adımları atılıyor. Allah’ın oyun kurucu olduğu gerçeğini tekrar müşahede ediyoruz. Filistinlilerin, İsrail eliyle çektikleri zulüm karşısında Allah’a olan teslimiyetleri ve duruşlarının hasbiliği, tüm dünyada bu tavrın kaynağı olan Kur’an’a yönelik merakı ve ilgiyi körüklüyor. Her gün ihtida eden isimlerin haberlerini okuyor ya da izliyoruz.

Özellikle size bugün Amerika’daki gençlerden bahsedeceğim. Oğlumun bir okul arkadaşı geçen ay şehadet getirerek Müslüman oldu. Okulda hep birlikte şehadetine tanıklık ettikleri videoyu oğlum benimle paylaştı. 17 yaşındaki terütaze gençlerin dilinden duyduğum bu hakikate geçiş kelimeleri ile gözyaşlarıma hâkim olamadım. 17 yaşındaki John yani bizde bilinen ismiyle Yahya, Müslüman kardeşlerinin arasına katılmış ve sonra camide ihtida hikâyesini paylaşmıştı.

Tıpkı Yahya gibi birçok genç, Amerika’da merakla Kur’an’ı okumaya, araştırmaya başladı. Gazze’deki katliamın boyutlarını izleyen gençler, oradaki yaşıtlarının Allah’a olan imanları, metanetleri ve dayandıkları Kur’an’dan verdikleri mesajlardan etkilendiler.

Şimdi size Amerikalı bu gençlerin Kur’an ile tanışma hikâyelerinden birini daha kendi dilinden aktaracağım:

Megan B Rice, okumayı seven bir genç. Anlık mesajlaşma platformu olan Discord'da bir roman kulübü kurmuş ve TikTok'ta kitap eleştirileri yayınlıyor. Chicago'da yaşayan Rice, geçen ay sosyal medya hesaplarını Gazze'deki insani kriz hakkında konuşmak için kullanmaya başlamış.

Kur’an okumak Rice için Gazze'de sıkışıp kalan Filistinlilerle empati kurmanın bir yolu olarak seçilmiş. Bir röportajında "Filistin halkının inancından, ne kadar güçlü olduklarından ve her şeyleri ellerinden alınsa bile Tanrı'ya şükretmeyi öncelik haline getirdiklerinden bahsetmek istedim." diyor.

Bazı Müslüman takipçileri Rice'a İslam'ın temel dinî metni olan Kuran'ı okuyarak İslam inancı hakkında daha fazla bilgi edinebileceğini önermiş. Böylece dindar bir çocuk olarak büyümeyen Rice, Discord'da her kesimden insanın kendisiyle birlikte Kur’an okuyabileceği bir "Dünya Dinleri Kitap Kulübü" kurmuş.

Rice okudukça metnin içeriğinin kendi temel inanç sistemiyle daha fazla örtüştüğünü görüyor. Kur'an'ın tüketim karşıtı, baskı karşıtı olduğunu fark ediyor. Bir ay içinde Rice, İslam'ın iman ikrarı olan şehadeti getiriyor ve Müslüman oluyor.

Kur'an'ı deneyimlemek isteyen sadece Rice değil. TikTok'ta gençler, Batı medyası tarafından uzun süredir kötülenen bir dini daha iyi anlamak ve Gazze'deki birçok Müslümanla dayanışma içinde olmak için Kur’an okuyor. "Quranbookclub" etiketi altında paylaşılan ve uygulamada 1,9 milyon kez görüntülenen videolarda kullanıcılar, yeni satın aldıkları metinleri ellerine alıp ayetleri ilk kez okuyorlar. Diğerleri ise ya internetten ücretsiz versiyonlar buluyor ya da işe giderken birinin tavsiye ettiği ayetleri dinliyor. TikTok'ta Kur'an okuyanların hepsi kadın değil ancak ilgi, çoğunlukla kadın kullanıcıların kitapları tartışmak için bir araya geldiği bir alt topluluk olan #BookTok alanı altında gerçekleşiyor.

Yale'de doçent olan ve İslami kutsal metinler ve Amerikan kültüründe dinî hoşgörü hakkında bir kitap üzerinde çalışan Zareena Grewal, TikTok'a yönelik bu ilginin görülmemiş bir şey olmadığını söylüyor. Grawal’e göre 11 Eylül'den sonra Kur’an, bir anda en çok satanlar listesine girmiş; ancak o dönemde pek çok Amerikalı, İslam'ın doğası gereği şiddet içeren bir din olduğuna dair ön yargılarını doğrulamak üzere Kur’an satın almıştı. Grewal, "Aradaki fark şu ki, şu anda insanlar Hamas'ın 7 Ekim saldırısını anlamak için Kur’an'a başvurmuyor. Müslüman Filistinlilerde gördükleri inanılmaz direnci, inancı, ahlaki gücü ve karakteri anlamak için Kur’an'a dönüyorlar."

Sosyal medya platformlarıyla İslam’a yönelik merak dalgası katlanarak büyüyor. Kötülüğün hesap edemediği bir şey var: Işık her karanlığı aydınlatır, öyle de oluyor.