Yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluşan Dünya, o günden beri yavaşlıyor. Bu yavaşlama sayesinde günler uzadı ve bu uzun günler, oksijenin atmosferde birikmesini sağladı.
OKSİJENİN YÜKSELİŞİ GÜNLERİN UZAMASIYLA BAĞLANTILI
Michigan Üniversitesi’nden mikrobiyolog Gregory Dick liderliğindeki 2021 tarihli çalışmada, bu yavaşlamanın atmosferdeki oksijen artışıyla doğrudan bağlantılı olduğu öne sürüldü.
AY'IN ÇEKİMİ DÜNYA'YI YAVAŞLATIYOR
Dünya’nın dönüş hızının azalmasının başlıca nedeni Ay’ın çekim gücü. Bu çekim, Dünya'nın dönme hızını yavaşlatırken Ay da gezegenimizden uzaklaşıyor.
Yaklaşık 2.4 milyar yıl önce mavi-yeşil algler olarak bilinen siyanobakteriler, fotosentezle oksijen üretmeye başladı. Ancak bu üretim, gün ışığına bağımlıydı ve kısa sürede zirveye çıkamıyorlardı.
“GEÇ KALKAN” BAKTERİLER, DAHA UZUN GÜNLERİ BEKLİYORDU
Araştırmacılar, günlerin uzamasıyla siyanobakterilerin fotosentez yapma süresinin arttığını belirtti. Almanya'dan Judith Klatt, bu bakterilerin “sabahçı” değil “geç kalkan” olduklarını vurguladı.
Araştırmacılar, gün uzunluğu arttıkça bakterilerin oksijen üretimindeki verimlerinin de yükseldiğini gözlemledi. Moleküler yayılmanın hız sınırı nedeniyle oksijenin serbest bırakılması da zamanla artış gösterdi.
GEZEGENSEL FİZİK VE MİKROBİYOLOJİ BULUŞTU
Bu bulgular, Dünya’daki iki büyük oksijenlenme olayıyla – Büyük Oksidasyon Olayı ve Neoproterozoik Oksijenlenme Olayı – doğrudan ilişkilendirildi.