Cenâb-ı Hakk'ın hem manevi hem de maddi açıdan, rûhen ve bedenen adeta bir yenilenme vakti olarak biz kullarına bahşettiği mübârek Ramazan-ı Şerif'in son üçte birini idrak etmekteyiz. kalan vakti gücü yettiğince ibadet ve tâat ile geçirmek isteyen Müslümanlar Ramazan'da kılınacak namaz ve gün gün yapılacak ibadetler konusuna rağbet gösteriyor. Teravih namazından sonra her gece kılınacak nafile namazlar ile Cenâb-ı Hakk'a dua ve niyazda bulunmak isteyenler için bu hususta rivayet edilen Hadis-i Şeriflerle birlikte konuya dair kısaca bilgileri haberimizde derledik. Peki, bu akşam Ramazan ayının 22. gecesi olması hasebiyle; teravih namazını kıldıktan sonra Ramazan'ın 22. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır Ramazan'ın yirmi ikinci gecesi kılınacak namazın fazileti hakkında detaylar yazımızda.

*Ramazan'ın 23. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 23. gecesi kılınacak namazın fazileti, sevabı nedir?

Ramazan'ın 22. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi ikinci gecesi kılınacak namazın fazileti

Ramazan ayının 22. gecesi (2022'de 22 Nisan Cuma'yı 23 Nisan Cumartesi'ye bağlayan gece) kılınacak namaz hakkında Rasûlullâh Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz buyurmuştur ki; 

"Bir kimse (Ramazan’ın 22. gecesi) bu gece yarısında, her rekatında 2 Fâtiha ve 4 İnşirah sûresi okuyarak 4 rekat namaz kılsa, o kimse kırk peygamber sevâbını bulur."

İnsanların en üstünleri Peygamberân-ı Izâm Aleyhimü’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendilerimizdir. Peygamberler içerisinde de en üstün makâma sahip olan, bizim Peygamberimiz Muhammed Mustafâ Sallallâhu Aleyhi ve Sellem’dir. Çünkü O, Allâhu Teâlâ’nın ‘Levlâ-ke levlâk, le-mâ halaktü’l-eflâk’ / Sen olmasaydın Ey Habîbim; Kâinâtı yaratmazdım!’ hıtâb-ı izzetinin muhâtabı olmuş Zübde-i Âlem [âlemlerin özü] ve Yüce Allâhımızın her şeyi kendisi hürmetine yarattığı en sevgili kuludur. Böyle bir peygambere ümmet olma nimetine şükrü aslâ elden bırakmamak bir Müslüman’ın başlıca vazifelerindendir.

Peygamberlere Îmân; îmânın 6 şartından dördüncüsüdür. 

[İmanın şartları; Allâh’a (c.c.), meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kader ve kazaya iman etmektir]

Peygamberlerden sonra insanların en üstünü onların sahâbeleridir. Yani hâl-i hayâtında onları dünya gözüyle görüp sohbetinde bulunmuş müminlerdir. Bu zümrede de en yüce makâm yine bizim Peygamberimiz’in (s.a.v.) ashâbına verilmiştir. Sonra diğer peygamberlerin ashâbı, ve bu kıyâs üzere şühedâ ve evliyâullâhtan sonra müminler kendi aralarında iman ve ihlası mertebesince derecelere ulaşır.

Evliyâlık belki manevi gayret ile erişilebilecek bi makâmdır ancak peygamberlik çalışmakla elde edilmesi aslâ mümkün olmayan, Allâhu Teâlâ’nın ezelî takdîrine bağlı olarak tahakkuk etmiştir.

Adem Aleyhisselâmdan bu yana gönderilen peygamberlerin sayıları net olarak bilinmeyip 124 bin veya 224 bin oldukları hakkında rivayetler vardır. Kesin bir aded üzerine değil, sayılarını Allâh’ın bildiği ve kulun bilmediği şekliyle îmân etmek farzdır.

İlk peygamber Âdem Aleyhisselâm, ve son Peygamber Muhammed Mustafâ Aleyhissalâtü ve’sSelâm Efendimiz olup ondan sonra kıyamete kadar peygamber gelmeyecektir. Peygamber olmadığı halde peygamberlik iddiasında bulunmak ‘küfr’ kapsamına girmekle en şiddetli şekilde azâbı mûcibdir.

22. gece kılınacak 4 rekat namaz ne zaman kılınır?

Bu gece kılınacak 4 rekat namazın vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli ise aynen ikindi ve yatsı namazının sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 4 rekat namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazları kılmanın hükmü
Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

Editör: TE Bilisim