Bilgilerin tazelenmesi adına yer verdiğimiz Ramazan'da kılınacak namaz ve yapılacak ibadetler konusunda bugünkü yazımızda "Ramazan'ın 24. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi dördüncü gecesi kılınacak namazın fazileti nedir" sorusuna yanıt vereceğiz. Ramazan-ı Şerif'in hususi sünneti olan teravih namazını eda ettikten sonra nafile namazlar ile zamanını değerlendirmek isteyen Müslümanlar Ramazan'da gün gün yapılacak ibadetleri araştırıyor. Bu konuda da Rasûl-i zîşân s.a.v. Efendimiz'in bizlere kadar aktarılan tavsiyeleri bulunuyor. Bu akşam (24 Nisan Pazar'ı 25 Nisan Pazartesi'ye bağlayan gece) Ramazan ayının 24. gecesi olması hasebiyle Ramazan'ın 24. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi dördüncü gecesi kılınacak namazın fazileti araştırılıyor. Bu bağlamda bu gece teravihten sonra kılınacak namaz hakkında bilgilere ve ayrıca Ramazan'da 24. gece teravih namazının fazileti ve ilişkili konulara da kısa kısa yazımızda yer vereceğiz. İşte Ramazan'ın 24. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi dördüncü gecesi kılınacak namazın fazileti nedir sorularının cevabı!..

*Ramazan'ın 25. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi beşinci gecesi kılınacak namazın fazileti

Bugün Ramazan'ın kaçıncı günü?

25 Nisan 2022 Pazartesi günü Ramazan'ın 25. günüdür. 24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece de Ramazan-ı Şerif'in 25. gecesidir. Zira günlerin evvela gecesi, sonra gündüzü idrâk edilir.

*Ramazan'ın 23. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 23. gecesi kılınacak namazın fazileti, sevabı nedir?

Ramazan'ın 24. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi dördüncü gecesi kılınacak namazın fazileti

Ramazan ayının 24. gecesi kılınacak namaza ilişkin Rasûlullâh Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz buyurur ki; 

"Bu gece (24. gecede) bir kimse her rekatında bir Fâtiha ile 1 Kâria Sûresi okuyarak 2 rekat namaz kılsa, o kimseye şöyle nida gelir; ‘Korkma! Muhakkak ki sen, emîn (korkusuz) kılınanlardansın!.."

Korkuya dair...

Korku, en doğal beşeri vasıflarımızdan biridir.

Bu dünyada yaşanan sevinç de, üzüntü de, korku da, dehşet de; hulasa tüm bu duygular âhirette yaşanacak gerçeğinin adeta birer örneğidir.

Ancak ahirette yaşanacak duyguların gerçekliği, şiddeti ve yoğunluğu bu dünyada hissettiklerimizle kıyas dahî edilemez.

Ölüm köprüsüyle başlayacak olan ahiret korkularından emîn olmak, cehennem azâbından emîn kılınanlardan olmak için bol istiğfâr, namaz, dua ile meşgûl olmalı ve yaptığımız hatalar konusunda daima Allâhu Teâlâ’ya afvımız için ilticada bulunmalıyız.

Ahiretin dehşetli merhalelerinden koruyacak yegâne şey; Allâh ve Rasûlullâh sevgisi, Kur’ân-ı Kerîm’e ve sünnet-i Rasûlullâha tam bir bağlılıktır.

Ramazan’ın 24. gecesi kılınacak 2 rekat namaz ne zaman, gecenin hangi vaktinde kılınır?

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın eda vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel  var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak ilerleyen teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli ise aynen öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazları kılmanın hükmü
Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olduğu müjdelenmiştir. Ancak, yapılamadığı zaman da kişi mesul olmaz.

***
24. GECE TERAVİH NAMAZI HAKKINDA

RAMAZAN’IN 24. GECESİ TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR? 
Ramazan-ı Şerif ayının 24. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Bu gecede teravih namazı kılan kimse, Berâtını sağ elinden alır. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Bismillâhirrahmânirrahîm;

‘فَاَمَّا مَنْ اُو۫تِيَ كِتَابَهُ بِيَم۪ينِه۪ فَيَقُولُ هَٓاؤُ۬مُ اقْرَؤُ۫ا كِتَابِيَهْۚ’

Hâkka Sûresi 19. Âyet-i Kerîmesi’nde me’âlen buyrulur ki;

‘İşte o vakit kitabına sağıyle irdirilmiş olan kimse der ki: ha! alın okuyun kitabımı!..’ 
Yani amel defterini sağından almak aynı zamanda o kimse için sıkıntılardan kurtuluşa bir berâttır. Ve sevinç içerisinde heyecanla ‘alın, okuyun kitâbımı!.. İşte bugün benim karnem budur!’ diyerek tarifi gayr-ı kâbil bir sevinç izhâr eder.

Ameli iyi olmayan kimseler ise kitâbını sol yanından veya arkasından alacaklardır ki bi sıradan bir hal olmayıp azaplar içerisinde gerçekleşeceği bildirilmektedir.

Allâhu Teâlâ kullarını âhiretin tüm sıkıntılarından kurtarmak için bu ayı büyük bir fırsat olarak sunmuştur. Mümine kalan ise gafletten uyanıp, Allâh’ın rızâsına nâil olmak, bu mübârek zaman diliminin her ânını değerlendirmek için azamî gayret içerisinde olmaktır.

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve TERAVİH NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in  Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

,Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve diğer Salevât-ı şerifeleri okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına  dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

***
İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye  karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE VERİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: TE Bilisim