Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48'inci yıldönümü törenlerle kutlanıyor. 48 yıl önce bugün Kıbrıs Barış Harekatı düzenlendi. Arama motorlarında merak konusu olan ve sıkça araştırılan Ayşe tatile çıksın nedir, Ayşe kimdir? Kıbrıs Barış Harekatı’nda Ayşe ne demek? Soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik.

AYŞE TATİLE ÇIKSIN NEDİR, AYŞE KİMDİR?

Kıbrıs Barış Harekatı, TSK'ye bağlı birlikler olan Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı'na denizden çıkarma yapmasıyla 20 Temmuz tarihinde başladı. Harekatın parolası ise "Ayşe tatile çıksın" olarak bildirildi. Ayşe, Cenevre konferansına katılan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızının adıydı.

Akdeniz’deki konumu nedeniyle tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olan Kıbrıs, 1571’de Osmanlı Devleti tarafından fethedildi. 3 yüzyıldan uzun süre Osmanlı toprağı oldu. Ancak 93 Harbi’nde Osmanlı’nın Ruslara yenilmesiyle her şey değişti.

İngiltere’nin desteğini almak isteyen Osmanlı, 1878’de Berlin Antlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşmaya göre ada toprağı Osmanlı’da kalacak ancak idari kontrol İngiltere’de olacaktı.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NDA AYŞE NE DEMEK?

"Ayşe tatile çıksın" parolasıyla tarihe geçen Kıbrıs Barış Harekatı, Ada'yı 48 yıl önce barışa kavuşturdu. Üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümü vatandaşlarca kutlanıyor. Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın 3. maddesine dayanarak gerçekleştirildi. 15 Ağustos 1974'te Kıbrıs'ın yüzde 38'i ele geçirildi. Rum kuvvetleri bu gelişmeyle beraber geri çekilmek zorunda kaldı fakat geri çekilirken Türk köylerini yaktılar ve insanları katlettiler.

"Ayşe tatile çıksın" sloganı sosyal medyada gündem oldu. "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in liderliğinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı adadaki zulmün önüne geçilmesi adına yapıldı.

Ayşe, Turan Güneş’in kızıydı ama bu konuşmanın Ayşe’yle ilgisi yoktu. "Ayşe tatile çıksın" ikinci harekatı başlatacak parolaydı. Türk ordusu, ikinci harekatta kısa sürede başarıya ulaştı. Ada'nın neredeyse yüzde 38’lik bölümü ele geçirildi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği bu kez tamamen sağlandı.

Editör: TE Bilisim