Mucize Doktor dizisindeki Ali’nin hastalığı nedir? Yayımlanmaya başladığı günden itibaren ilgiyle izlenen Mucize Doktor dizisi, hikayesiyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Dizide başarılıoyuncu Taner Ölmez’in canlandırdığı Ali Vefa’nın hastalığı ise en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Herkes Ali’nin hastalığını araştırıyor. İşte Ali Vefa’nın hastalığı…

Mucize Doktor dizisindeki Ali’nin hastalığı nedir?

Mucize Doktor dizisindeki Ali, ‘Otistik Savant’. Otizm ve savant arasında nasıl bir ilişki olduğu da merak ediliyor.

Bilindiği üzere ‘Otizm’, genellikle ilk 3 yaşta ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması olarak ifade edilebilen ‘nörogelişimsel bozukluk’tur.

Savant Sendromu nedir?

‘Savant Sendromu’ ise, ağır düzeyde gelişimsel veya zihinsel yetersizliklerin beraberinde, çoğu insanda bulunmayan sıra dışı zihinsel becerileri olan kişileri tanımlar. ‘Savant sendromu’, bireyin genel zeka düzeyinin ortalamanın altında olduğu, ancak bir ya da birden fazla alanda fevkalade bilgi sahibi olduğu bir vakadır.

Belleğin ve matematiksel becerilerin son derece dikkat çekici derecede güçlü olması ve bazen de sanat ya da müzik alanında sıra dışı becerilerin olmasıyla belirlidir.

Savant sendromuna, otistik vakaların yaklaşık yüzde onunda rastlanabiliyor. Bunun yanısıra ‘Savant sendromu’, diğer gelişimsel bozukluklar ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları veya yaralanmalarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

‘Savant Sendromu’nda klinik özellikler

İnsanda var olan tüm beceriler dikkate alındığında ‘savant’ becerilerinin genellikle 5 genel kategori ile sınırlı olması ilginçtir.

Bu becerilerden ilki müziktir. Çoğunlukla piyano çalma becerisi tarzındadır. Ayrıca sadece beste yapan ya da 22 farklı enstrüman çalan vakalar da bildirilmiştir. Diğer beceriler ise genellikle çizme, boyama ya da şekil verme ile belirli sanat becerileri; takvim hesaplama becerisi; çok hızlı hesaplama ya da asal sayıları hesaplama yeteneği tarzında olan matematik becerisi ve mekanik ya da mekansal yeteneklerdir.

Editör: TE Bilisim