Zeytin çekirdeği tesbihi, Osmanlı zamanından beri birçok sanatkarın yaptığı bir şey halini almıştır. Bu haberimizde zeytin çekirdeğinden teşbihin nasıl yapılacağını anlatırken aynı zamanda zeytin ağacı tesbih yapımı konusuna değineceğiz. İlk olarak ele alacağımız konu herkesin merak ettiği zeytin tesbih yapma tekniği olacak. Zeytin tesbihleri yapılırken genelde sanatkarların kullandığı zeytinler yabani zeytinlerden oluşuyor. Yabani zeytinler yenmez fakat çekirdeği bir sanat eseri ortaya çıkmasını sağlıyor. Yabani zeytinler dış görünüşü itibarı ile kalın etli ve sert zeytinlerdir fakat normal zeytine göre çekirdeği daha küçük ve sağlamdır.

Zeytin çekirdeği tesbihi nasıl yapılır?

İlk olarak doğadan yabani zeytin toplamanız gerekiyor fakat tercihe göre normal ev zeytinin de tamamen kendinize özel bir sanat eseri ortaya çıkarabilirsiniz. Hem doğa ürününden bir zeytin tesbih yapmış olacak hem de çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz tamamen organik zeytin için herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Yabani zeytinleri ister bir alet yardımı ile isterseniz de elleriniz ile çekirdeklerine ayırmanız gerekiyor. Zeytin çekirdekleri, yağlı olması sebebi ile zamanla kendi kedine cilalanmış gibi parlamaya başlıyor.

İnternet üzerinde satılan zeytin ağacı tesbihi olarak adlandırılan teşbihlerin bazıları tamamen odun bazıları ise boyanmış bir şekilde satılıyor. Bu sebeple kendini tesbihinizi kendiniz yapmak çok daha sağlıklı olacak. Zeytin çekirdeklerini iyice yıkadıktan sonra birkaç gün kurumaya bırakıyorsunuz ki tam olarak ham halini alsın. Birkaç günlük kuruma süresinden sonra ucu sivri herhangi bir alet ile zeytin çekirdeklerini kırmadan delmeniz gerekiyor. Zeytin çekirdeklerini deldikten sonra bir zımpara yardımı ile kabukların yüzeyini ve delik uçlarını temizleyin.

Zeytin çekirdeği tesbihi malzemeleri

Şimdi sıra finale geldi. Tamamen organik bir şekilde yaptığınız zeytin ağacı tesbihi için zeytin çekirdeklerini deldiniz ve zımparaladınız. Şimdi sıra ipe dizmeye geldi. İsterseniz normal ip kullanabilir isterseniz de koyun tüyünden yapılmış tamamen organik ipleri tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış bir tercihtir. Zeytin çekirdeklerini ipe dizdikten sonra ise püskülü için 2 adet zeytin çekirdeği ayırmayı unutmayın. İşte bu kadar! Tamamen sizin eseriz olan zeytin çekirdeği tesbihi tamamen hazır oldu. İsterseniz kendiniz kullanabilir, isterseniz de ticari ürün olarak satışını yapabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim