Toksoplazma tabii tedavisi, evde uygulamaları hakkında detaylar aktarılırken, evde yeşil yapraklı demir açısından zengin sebze, yeterli oranda su, probiyotik gıda tüketimi ile tedavinin yapıldığı bilgisine değinilir. Normal koşullarda antibiyotik alamayan hamile kadınlar ve çocuklar için Tokoplazma tedavisi, evde yulaf, elma, portakal, kuru erik ve tam buğday unundan hazırlanan ekme gibi lif oranı yüksek gıdaların tüketilmeye başlanması ile yapılır.

Toksoplazma Hastalığı Nedir?

Toksoplazma rahatsızlığı

, kedi ve diğer memeli hayvanlarda bulunan bir parazitin neden olduğu hastalık çeşididir. Enfekte hayvan dokularında yer alan kistler oral yol ile insana bulaştığında, toksoplazma hastalığı ortaya çıkar.

Bu hastalın oluşması halinde özellikle antibiyotik kullanımı yapamayan hamile bayanlar evlerinde evcil hayvanları ile teması keserek, toksoplazma tedavisi kapsamında doğal yarar sunana gıdaları tüketme yoluna giderler. El yıkma sıklığına özen gösterilirken, portakal, sarımsak, zencefil, brokoli, ıspanak, semiz otu gibi yeşil yapraklı sebzeler, unlu mamüller tam buğday ekmeği tüketimine başlanır. Bu kapsamda semptomlar azaltılırken belirli bir süre et tüketiminin kesilmesi ve iyi pişmemiş etin tercih edilmemesi ile hastalık kontrol edilir.

Toksoplazma Paraziti Nasıl Bulaşıyor?

Toksoplazma parazitinin geçmesi hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:

Enfekte bir kedinin dışkısıyla temas etme halinde, Her hangi bir toprak işi ile uğraşırken bu dışkının kalıntıları ile temas etme halinde, Temas ardından yıkamadan eli ağza götürme işleminde, Eti iyice pişirmeden yemenin tercih edilmesinde, tokoplazma paraziti kişiye bulaşır.

Diğer yandan toksoplazma paraziti bulaşan kişi hamileyse, aynı hastalık problemi anne karnında ki bebeğe geçer.

Bu kapsamda parazitten korunmak için hamilelik döneminde evde beslenen kedilerin bakım ve hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekirken, dana, tavuk eti tüketiminde, iyi pişme koşullarının sağlanması gerekir. Lif bakımından zengin gıdalar tüketilerek hastalığa yakalanma oranı düşürülür.

Toksoplazma Belirtileri Nelerdir?

Toksoplazma semptomları şu şekilde sıralanır:

Erişkin bireyler belirtiler daha düşük oranda hissedilirken, soğuk algınlığı etkisinde yaşana ateş ve hapşırma etkileri gözlemlenir. Hafif kas ve eklem ağrısı hissi, Gün içinde halsizlik, Yorgunluk hissinde artış ve nezle etkisi, Lenf düğünlerinde şişme, Bağışıklık sistemi sağlığında yaşanan problem kaynaklı hastalıklara çabuk yakalanma,

Bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde toksoplazma paraziti kapıldığından şüphelenilir. Yetişkinler bu hastalığı grip etkileri ile evde atlatabilmek için lifli ve demir açısından zengin gıdaları tüketme yoluna gitmelidirler.

Toksoplazma Nasıl Engellenir?

Toksoplazmadan korunmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanır:

El hijyenine ve evcil hayvanlar ile temas ardından sık sık el yıkamaya özen gösterilir. Bahçe işleri ile uğraşılırken eldiven giyilmesi tercih edilir. Çiğ ya da az pişmiş et yeme alışkanlığından kaçınılır. Salam ve sosis gibi gıdalar tüketilirken, kalitesinden emin olunan ürünler tüketilir. Çiğ et kesilen bıçak ve kesme tahtası iyice yıkanmadan kullanılmaz. Çiğ sebze ve meyveler iyi şekilde yıkanmalıdır. Kedi kumunun her günde bir değişiminin sağlanması gerekir. Kum değişimi sırasında ise eldiven ve maske kullanılır. Kedinin uzun süre boyunda dışarı bırakılmamasına özen gösterilirken temas ardından eller yıkanır. Evcil hayvanları çiğ et ile beslemekten kaçınılır.

Bu detaylara dikkat edilmesi kapsamında toksoplazma rahatsızlığına karşı koruma sağlanır.

Evde beslenen enfekte bir kediden bu parazit kapılmış ise ve antibiyotik kullanımı yapılamıyorsa, toksoplazma tedavisi için zencefil, bal, çörek otu, sarımsak gibi antibiyotik etkisi sağlayan besinler evde tüketilerek, evcil havyam ile temas kesilir.

Editör: TE Bilisim