Ihlamurun yararları sürekli merak edilir. Çünkü kullanımı ve erişimi kolay bir bitkidir. Birçok hastalığa iyi geldiği tıp doktorları tarafından da açıklanmıştır. Osman Müftüoğlu ve İbrahim Saraçoğlu bu konuda örnek verilebilir.

Ihlamur, sinire ve strese karşı etkili bir üründür. Kalp ve damar problemlerine iyi gelir, öksürüğü azaltır, gribin çabucak geçmesini sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı bedenin savunma mekanizmasını güçlendirir. Diğer yararları şunlardır:

Reflü, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Yorgunluğu giderir. Uyuyamayan kişiler, mutlaka ıhlamur çayı içmelidir. Ciltte yara oluşumu, tahriş, vs. azaltır. Kabızlığa karşı birebirdir. Tuvalete çıkamayanlar, her gün 1 fincan ıhlamur çayı içmelidir. Böbrek, karaciğer, akciğer, vb. işleyişini düzeltir. Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Kilo vermede yardımcıdır. Kansere karşı vücuda tam koruma sağlar.

Ihlamur Nasıl Bir Bitkidir?

Ihlamur, ebegümecigillerdendir. Özellikle soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan, mucizevi bir bitkidir. Tilia, Linden gibi bitkiler ıhlamurun diğer adlarındandır. Uzun boylu ağaçlar arasındadır. Kokusu mis gibidir. Yapraklarının rengi yeşildir. Ayrıca saplı ve dişli bitkiler arasında yer alır.

Ihlamurun meyvesi tek tohumludur. Maksimum 1 yıl yaşayan ıhlamur ağaçları, yaz aylarında çiçek açar. Birçok rahatsızlığın şifası bu bitkide saklıdır.

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamur çayı yapımı için öncelikle aktardan taze ıhlamur bitkisi almak gerekir. Ihlamuru, kara çay gibi ocağın üstünde dakikalarca demlemek pek doğru bir davranış değildir. Bitkinin sağlığa faydası bu şekilde kaybolur. Onun yerine, kaynamış ve birkaç dakika beklemiş sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı ıhlamur eklenir. 5-10 dakika tezgahın üstünde demlenen çay afiyetle içilir.

Bu tarifi her gün yaparsanız yukarıda bahsedilen sağlık sorunlarınız azalacaktır. Ancak abartmadan, sadece 1 veya 2 fincan ıhlamur çayı içmek sağlık açısından yeterlidir. Eğer, ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa ıhlamur tüketmeden önce doktorunuzla görüşün. Onun tavsiyelerine mutlaka uyun. Sürekli hap ve ilaç kullananlar da hekim önerilerine kulak kabartmalılar.

Ihlamur Çayıyla Kilo Verilir Mi?

Ihlamurla kilo vermek

mümkündür. Toksinleri vücuttan atar. Böylece hızlı kilo verebilirsiniz. Diyet listenize ıhlamur eklemeyi asla unutmayın. Her gün en az 1 kez ıhlamur çayı tüketin. Metabolizmanızı hızlandıracağı için kilo vermenizde yardımcı olur.

Ihlamur Ağacı Nerelerde Yetişir?

Ihlamur bitkisinin yetiştiği yerler arasında Ege ve Akdeniz başta gelir. Ege’nin sıcak sahillerinde kolayca yetişme imkanı bulunan ıhlamur bitkisi, Batı Karadeniz ve Marmara kıyılarında da yetişebilir.

Ihlamur Bitkisinin Zararlı Yönleri Var Mıdır?

Ihlamurun zararları, genelde kullanım yanlışlığından doğar. Doğal bir bitki olduğu için zararı pek mevcut değildir. Ancak gereğinden fazla kullanmak çeşitli mide şikayetlerini beraberinde getirir. Bunun dışında vücuda verdiği bazı zararlar şunlardır:

Uykusuzluk yapar. Özellikle gece geç vakitte birkaç fincan ıhlamur çayı içmek, uykunuzu açar. Kahvaltı sonrasında veya gün içindeki ara öğünlerde içilmesi daha uygundur.

Ihlamuru çok sıcak tüketmek bazı tahrişlere neden olabilir. Özellikle ağız, dudak ve boğaz bölgelerinde problemler meydana getirebilir. Ihlamur çayı, tansiyonu düşürdüğü için dikkatli kullanılmalıdır. Tansiyonu normal zamanda düşük olan hastaların kullanması sakıncalıdır. Midede şişlik yapabilir. Bu yüzden haddinden fazla ıhlamur çayı içmemek gerekir.

Ihlamur Gündelik Hayatta Nerelerde Kullanılır?

Ihlamurun kullanım alanları arasında genelde sağlık ve kozmetik sektörü bulunur. Ihlamurdan imal edilen sabunlar, losyonlar, şampuanlar, vb. sıklıkla tercih edilir. Ayrıca ıhlamurdan üretilmiş kolonyalar, maskeler, kremler de cilde katkı sağlarlar. Ihlamur kaynaklı ürünler güzelleşmede, yaşlılığı önlemede, vs. etkilidirler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

İğdenin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Editör: TE Bilisim