Hamlık ağrısını geçirmek spora yeni başlamış ya da hareketsiz yaşamdan hareketli yaşam tarzına geçen kişilerin hayat kalitesini eski düzenine koymak açısından mühimdir. Hayat kalitesini ağrıdan önceki düzenine getirmek isteyen vatandaşlar hamlık ağrısından kurtulmanın yollarını derledik.

Hamlık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kaslarda laktik asit birikmesi ya da kas zorlanması sebebiyle oluşan hamlık ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak çeşitli yöntemler şunlardır:

Spordan sonra ılık duş almak ve duş sırasında kaslara su ile kompres yapmak Karanlık bir odada en az 8 saat uyumak Ertesi birkaç gün içinde daha az yorucu olmak koşulu ile egzersize devam etmek (kas gelişimi için de önemlidir) Ağrıyan bölgelere mentollü veya yağ bazlı kremlerle masaj yapmak Uzun süren kas ağrılarında buz uygulaması yapmak Sıvı yolla protein takviyesi almak (yüksek proteinli sütler, ayranlar gibi) Laktik asidin kaslardan atılması için bol bol su tüketmek Dinlenme süresini fazla aşmadan kan akışını sağlamak Aşırı ağrı durumunda doktor ya da eczacıya danışarak merhem veya ağrı kesici kas gevşetici hap kullanmak.

Hamlık Ağrısından Nasıl Korunabilinir?

Hamlık ağrısından korunmak için spor öncesinde gevşeme esneme hareketleri ile birlikte ısınma egzersizleri yapılmalıdır. Spordan sonra rüzgâr almamak da önemlidir. Ayrıca spor sonrasında soğuma hareketlerinin yapılması kas ağrılarını azaltacaktır. Spor sırasında oksijenin vücuttaki tüm kaslara ve hücrelere taşınıyor olması, kaslarda laktoz birikiminin azalmasını sağlayacaktır. Antrenman sırasında kişinin kendisine fazla yüklenmemesi açısından kişisel spor koçu ile birlikte ya da belirtilen spor hareketlerinin belirtilen setlerde yapılması ve aşırılığa kaçılmaması önemlidir. Bilinmelidir ki kas oluşumu bir anda kaslara zarar vererek değil uzun ve düzenli bir sürecin sonunda daha etkili şekilde sonuçlanmaktadır.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Esneme (Stretching) Faydaları

Esneme vücuttaki kasların spora hazırlanması veyahut kas ağrısı çeken bireylerin kaslarını rahatlatmak için yaptıkları ısınma hareketler bütünüdür. Ayrıca kas kramplarını da azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Stretchingin faydaları:

Kan ve lenf dolaşımını hızlandırdığından dokulara ulaşan kan ve lenf sıvısı bu bölgelerdeki ağrıların daha hızlı geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımının artması sebebiyle enerjik hissettirir. Mutluluk hormonu salınımını dolaylı yoldan arttırdığı için beyine giden sinyaller aracılığıyla stresin azaltılmasını da sağlamaktadır. Kamburluk gibi rahatsızlıkların tedavisi için de oldukça önemli bir yeri vardır.

Genel Yanılgı: “Hamlık ağrısı spor yapmadığımızda olur!” Bu ifade yanlıştır.

Hangi Durumlarda Hamlık Yaşanır?

Hamlık ağrısının sebepleri sadece spora ilk kez başlandığında görülmemektedir. Bir süre spor yapmış ve bir süre ara vermiş kişiler tekrar spora başladığında hamlık ağrısı çekmektedirler, bu sebeple kesin ara vermeden haftada bir gün de olsa spor yapmak önemlidir. Diğer bir grup da spor programını değiştirenlerdir. Aniden, bilinçsiz bir şekilde program değiştirilmesi kas ağrılarının habercisidir. Bir diğer kas ağrısı çeken grup ise spor yapmaya devam ettiği sırada beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmeyen kişilerdir. Spor yapıldığında kaslarda mikro yırtıklar meydana gelir, bu yırtıklar uyku süresince kendini daha güçlü bir şekilde yenilemektedir. Kişi düzenli protein alıp uyku saatlerini azaltırsa kas oluşumu sekteye uğrayacaktır.

Spor Sonrası Soğuma Nasıl Yapılır?

Spor sonrası soğuma yapmak spor rutininin en önemli parçalarından biridir. Bilinçsizce yapılan spor ve spor bitiminde soğuma yapmamak kas ağrısı yaşanmasına sebep olmaktadır. Soğumanın amacı spor sonrasında kaslarda birikmiş laktik asidin dağılmasına ve nefesin düzenlenmesidir. Örnek bir soğuma antrenmanı:

Ayakta eller serbest bir şekilde arkada iken sağ ve sol bilek tek tek hafifçe çekilir. Sağ kol öne uzatılırken sol kol onu koltukaltından iterek tek tek omuzların gevşemesi sağlanır. Kollar yavaş yavaş kendi ekseninde çevrilir. Bel sağa ve sola hafifçe eğilmek suretiyle esnetilir.

Dizler sağa ve sola hafifçe kıvrılarak esnetilir. Yere oturularak bacakların esnemesi sağlanır.

Önerilen İçerikler:

Gut Ağrısı Hakkında Bilinmesi GerekenlerGöz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dikkat: Hazımsızlık ağrısı ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.

Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim