TRT 1 ekranlarında yepyeni bir dizi izleyici karşısına çıkıyor. Henüz ilk bölümü yayınlanmadan büyük ses getiren Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin tarihî kahramanlarının gerçek hikayeleri şimdiden merak edilmeye başlandı. Dizide Hatice Şendil’in canlandırdığı Terken Hatun kimdir, Melikşah’ın eşi mi, tarihteki yeri nedir gibi sorular araştırılıyor. Terken Hatun unvanı olmakla birlikte Celâliye Hatun olarak da anılan ve Sultan Mahmud’un annesi olan tarihi şahsiyetin gerçek adı ise bilinmemektedir. Peki, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın eşi kimdir? Melikşah’ın eşi Terken Hatun mu? Bilgiler haber içeriğinde.

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın eşi kimdir? Terken Hatun mu?

Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman’ın ardından TRT 1ekranlarında yayın ahyatına başlayacak olan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte dönemin tarihî şahsiyetlerinin gerçek hayat hikayeleri de merak edilmeye başlandı.

Hatice Şendil’in canlandırdığı Terken Hatun karakteri de merak edilen detaylardan biri.

Melikşah’ın eşi Terken Hatun mu?

Terken Hatun ya da Celaliye Hatun, Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Melikşah’ın eşi ve 1. Mahmud’un annesidir.

‘Terken’ unvanı olmakla birlikte gerçek adı bilinmemektedir.

Terken Hatun’un babası, Batı Karahanlıların kurucusu İbrahim Tamgaç Han’dır.

Selçuklu Hükümdarı Melikşah ile 1064 ya da 1068 yıllarından birinde evlendiği rivayet edilir.

Kocası Melikşah henüz hayattayken, oğlu Mahmud’un veliaht olarak atanması için üvey oğlu Berkyaruk taraftarı vezir Nizamülmülk ile mücadeleye girmesi ile bilinir.

Siyasi alanda aktif rol almış olan Terken Hatun‘un zaferleri ve başarıları da tarihî kaynaklarda yer almaktadır.

Gazzali’nin, oğlunun küçük yaşta olmasından dolayı sultan olamayacağına dair fetva vermesine rağmen kızının kocası Abbasi Halifesi Muktadi’den oğlu adına hutbe okutmayı başarmıştır.

Üvey oğlu Berkyaruk’u yakalatmak için İsfahan’a adam gönderip İsfahan’ı teslim alan Terken Hatun, Berkyaruk üzerine bir ordu göndermiş ve ordu yenilmiştir. Çeşitli aşamalardan geçerek savaşan Terken Hatun kuvvetlerini bitleştirmek üzere İsfahan’dan ayrılmış ancak yolda hastalanarak geri dönmüştür.

Terken Hatun rahatsızlığından bir süre sonda 1094 yılında, İsfahan’da vefat etmiştir.

TERKEN NE DEMEK?

Türk hakanlarına, hakanların eşlerine ve kızlarına verilen unvandır. Terken genelde “hatun” kelimesiyle birlikte (terken hatun) kullanılmış olup Arapça kaynaklardaki imlâsı (تركان) dolayısıyla “türkân hatun” şeklinde okunuşu yaygındır.

Editör: TE Bilisim