Latince pedos kelimesinden türemiş olan pedofili hastalığı yetişkin bireylerde rastlanılan bir rahatsızlıktır. Uzmanlara göre, bu bireylerin sağlıklı psikolojiye sahip olması mümkün değil ve tedaviside oldukça zordur. Özellikle son dönemde dünyada konuşulan çocuk istismarı haberlerinin ardından ebeveynler konuyla alakaları araştırmalarını sıklaştırdı. Peki Pedofili hastalığı nedir, kimlerde görülür? Pedofili hastalığı belirtileri nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde…

PEDOFİLİ HASTALIĞI NEDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR? PEDOFİLİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

İngilizcesi ‘’paedophilia’’ olan pedofili sözcüğünün kökeni Latince paid (çocuk) ve philia (sapma, düşkünlük) sözcüklerinden oluşur. Daha çok erkek erişkinlerde görülen pedofili nadiren de olsa kadınlarda da görülebilir.

PEDOFİLİ HASTALIĞI NEDİR?

Yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları veya ergenliğe yeni girmişleri cinsel açıdan çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan psikoseksüel rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip kişilere pedofili denir.

Birçok insan rahatsızlık kelimesini duyunca kişileri kendi aramızdan olmayan sığ köşelerde kalan insanlar olarak düşünür. Halbuki pedofili oldukça yaygın bir hastalıktır. Günlük hayatta yanımızdan geçen herhangi bir insan bile pedofili olabilir. Pedofili hastaları kendilerini ilk görüşte belli etmezler.

PEDOFİLİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pedofili, yetişkin bir bireyin ergenlik öncesi çocuklara ya da ergenliğe yeni giren bireylere karşı sapkınca duyduğu arzu ve istektir. Kişi kendinin rahatsız olduğunu düşünmez, aksine bunu normal bir his olarak karşılar. Normal bireylerin düşünme yetilerinden daha fazla ve güçlü duygulara, hazlara sahip olabilirler.

Pedofili hastalığında beynin rolü büyüktür. Pedofili rahatsızlığına sahip bireylerin beyinlerinde yapısal bir anormallik olduğuna dair deliller vardır. Beyin gelişimi sırasında ortaya çıkan bu anormallikler belirli deneyimler ile (örneğin, çocukken istismara uğramak gibi) zihindeki yerini alır. Pedofil bireylerin beyinlerindeki anormallikler; zorlanmaya, muhakeme zayıflığına ve tekrarlı düşüncelere sebep olabilir.

PEDOFİLİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Birçok hastalık gibi pedofili hastalığının da bilinen ve belirli bir tedavisi yoktur. Cinsel dürtüler tarafından yönetilen pedofili hastaları sürekli kendilerini tekrar ederler ve bu dürtüleri yüzündendir. Dürtülerini kontrol etmeleri, edemiyorlarsa da çevrelerine ya da kendilerine zarar vermeden doktora görünmeleri gerekir. Çeşitli terapi süreçlerinden geçmeleri gereken pedofili rahatsızlığı olan kişilerin çocukluk anılarına inildiğinde belki de onların da başlarına benzer durumlar geldiği gözlemlenir.

Pedofili tedavisi aynı zamanda genel olarak çocuklara yönelik her türlü şiddet ve verilen zararın önüne geçilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Editör: TE Bilisim