Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Yeni hükümetin hedeflerinin sırasında Başbakan Brnabiç, hükümetinin Sırp çoğunluklu belediyeler Birliği kurulması konusundaki ısrardan vazgeçmeyeceğini belirterek Kosova’dan da bahsetti.

Bu hedefler daha önce Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından da belirtilmişti. Brnabiç, daha önce İdare ve Maliye Bakanı olarak görev yapmış olan Haziran 2017’den beri Sırp hükümetinden sorumludur.

Diğer yandan, Preşova Vadisi Arnavutlarının siyasi temsilcileri, Kosova’daki Sırplar sürecin içindeyse, onlar da Brüksel’de Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecinin bir parçası olmak istiyor.

ARNAVUTLAR DA AYNI HAKLARA SAHİP OLSUN

Preşova Vadisi Arnavutluk Ulusal Konseyi başkanı Ragmi Mustafa, Euronews Arnavutluk’a verdiği demeçte, Preşova, Medvedja ve Bujanovci’nin de Kosova ve Sırbistan arasındaki görüşmelerde yer alması gerektiğini ve Arnavutlara Kosova’daki Sırpların talep ettiği hakların aynısının verilmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa, adreslerin pasifleştirilmesi yoluyla, Belgrad’ın Medvedja, Preşova ve Bujanovac’taki yerleşimlerin etnik yapılarını yapay olarak değiştirmeye çalıştığını söyledi.

Ragmi Mustafa, “Preşova Vadisi Arnavutları kesinlikle Kosova-Sırbistan diyaloğunun bir parçası olmak istiyorlar çünkü en şanslı seçeneğin Preşova Vadisi meselesini ele almak ve böylece Batı Balkanlar’da uzun vadeli istikrar ve barışa ulaşmak olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Mustafa, Kosova’daki Sırpların bir azınlık olarak ele alınması gerekirse, Presevo Vadisi’ndeki Arnavutlar meselesinin de karşılıklı olarak ele alınması gerekeceğini vuguladı.

Editör: TE Bilisim